<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izraelski izvor: Katar bi večeras mogao objaviti prekid vatre u Pojasu Gaze

Vrlo smo blizu postizanja dogovora, citirao je zvaničnika izraelski Kanal 12

21. novembar 2023, 5:08

AL-QUDS/JERUSALEM (AA) - Izraelski izvor rekao je da očekuje da bi Katar u utorak mogao objaviti prekid vatre u Pojasu Gaze, prema kojem će se između Palestinaca i Izraelaca obaviti razmjena zarobljenika, prenosi Anadolu.

Izraelski javni emiter KAN citirao je izvor koji je upoznat sa detaljima sporazuma između Izraela i Hamasa, koji je naveo da je sporazum pred finalizacijom i da bi Doha mogla objaviti uslove u utorak uvečer.

KAN nije iznio više detalja.

Izraelski Kanal 12 citirao je izraelskog zvaničnika koji je rekao:

"Vrlo smo blizu postizanja dogovora."

Zvaničnik, čije ime nije spomenuto, dodao je da sporazum uključuje oslobađanje 50 izraelskih talaca, dok bi ostali, još 50, mogli biti pušteni u zamjenu za obnovu primirja.

Napomenuo je da će iz zarobljeništva Hamasa biti puštene žene i djeca.

Izraelski mediji navode da će oslobađanje izraelskih talaca biti obavljeno u zamjenu za puštanje palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, kao i za omogućavanje ulaska humanitarne pomoći i goriva u Pojas Gaze.

Netanyahu potvrdio napredak u pregovorima o oslobađanju talaca

Izraelska vlada će se sastati u utorak uveče u svjetlu razvoja događaja oko oslobađanja talaca

AL-QUDS/JERUSALEM (AA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izvijestio je u utorak o napretku u postizanju sporazuma za oslobađanje Izraelaca koje drži palestinska grupa Hamas u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

​​​​​"Napredujemo. Mislim da nije preporučljivo govoriti previše, čak ni u ovoj fazi, ali nadam se da će uskoro biti dobrih vijesti", rekao je Netanyahu na sastanku s vojnicima, objavio je izraelski dnevni list "Yedioth Ahronoth".

Iz kancelarije Netanyahua saopšteno je da će se vlada sastati u 20 sati u utorak "u svjetlu razvoja događaja oko oslobađanja talaca".