Florida na udaru istorijske oluje, stižu video snimci. "Ovo je katastrofa, molite za nas"

Uragan Ian približava se Floridi, a stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva ispraznili su police s namirnicama, zatrpali prozore daskama i evakuišu se u skloništa.

28. septembar 2022, 6:15

Ian je ojačao u iznimno opasan uragan 4. kategorije, priopćio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC). No kasnije je objavio da se očekuje da će Ian malo oslabjeti kad stigne na kopno. 

NHC je naveo da se Ian kreće oko 130 kilometara jugozapadno od Punta Gorde na Floridi s udarima vjetra od 250 kilometara na sat. Prošao je Kubom u utorak i cijela karipska otočna država ostala je bez električne energije, a očekuje se da će pogoditi obalu Floride danas navečer južno od Tampa Baya.

Što znači oluja 4. kategorije?

Uragani se mjere pomoću Saffir-Simpsonove ljestvice s ocjenom od 1 do 5. Kategorije od 3 do 5 smatraju se velikim uraganom. Trenutačno se predviđa da će Ian biti gotovo u kategoriji 5.

Evo što svaka kategorija znači:

  • Kategorija 1: Trajna brzina vjetra od 119 do 153 kmh. Dovoljno je moćan da ošteti krovove, šindre i velike grane drveća
  • Kategorija 2: Trajna brzina vjetra od 154 do 177 kmh. Kuće bi mogle pretrpjeti veliku štetu na krovovima, a gotovo potpuni gubitak struje vjerojatno će trajati danima
  • Kategorija 3: Trajna brzina vjetra od 178 do 208 kmh. Šteta je razorna, a ugrožen je i pristup struji i vodi
  • Kategorija 4: Trajna brzina vjetra od 209 do 251 kmh. Šteta je katastrofalna, s teškim udarima na krovove i vanjske zidove kuća. Neka područja mogu postati nenastanjiva tjednima ili mjesecima
  • Kategorija 5: Trajna brzina vjetra od 252 kmh ili veća. Mnoge kuće mogu biti uništene, s urušenim krovovima i zidovima. Nestanci struje mogu trajati tjednima ili mjesecima, a većina pogođenog područja dugo će biti nenastanjiva

Više od 200.000 kućanstava ostalo je bez struje na Floridi

Više od 200.000 kućanstava ostalo je bez struje na Floridi. Okrug Collier, koji uključuje Naples i Marco Island, i dalje je najviše pogođen s više od 43.000 potrošača bez struje.

prije sat vremena Objavljeno najnovije izvješće o uraganu

Nacionalni centar za uragane upravo je objavio najnovije informacije o uraganu Ian. "Iznimno opasna očna stijenka oluje kategorije 4 pomiče se kopnom", kaže NHC, i "uskoro će uzrokovati katastrofalne oluje, vjetrove i poplave na poluotoku Florida".

"Očekuje se da će Ian stići do kopna u jugozapadnoj Floridi u sljedećih nekoliko sati kao katastrofalan uragan", kaže NHC.

Index