<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Finska zatvara granicu sa Rusijom, zabrinuti za bezbjednost

- Premijer kaže da je odluka izazvana zabrinutošću za nacionalnu bezbjednost

28. novembar 2023, 6:51

ATINA (AA) - Finska je objavila da je odlučila da zatvori cijelu istočnu granicu s Rusijom na dvije sedmice počevši od 30. novembra, objavili su mediji u utorak, prenosi Anadolu.

"Zatvaranje ima za cilj da odbrani zemlju od onoga što je vlada opisala kao hibridni napad Rusije koristeći migrante iz trećih zemalja", objavila je javna televizija YLE.

Biće zatvorena cijela granica sa Rusijom, osim za željeznički teret preko južnog graničnog prelaza Vainikkala.

Premijer Petteri Orpo rekao je da je taj potez podstaknut zabrinutošću za nacionalnu bezbjednost.

"Naš cilj je da se izuzetna situacija na istočnoj granici Finske vrati u normalu što prije. Ne prihvatamo bilo kakav pokušaj podrivanja naše nacionalne bezbjednosti, Rusija je izazvala ovu situaciju i takođe je u stanju da je okonča", rekao je on.

Finska je 16. novembra objavila odluku da zatvori četiri granična prelaza sa Rusijom od 17. novembra u ponoć kao odgovor na sumnje da su ruski zvaničnici dozvolili tražiocima azila bez dokumenata da stignu na finsku granicu u sve većem broju.

Sljedećeg dana Helsinki je izdao još jedno saopštenje u kojem upozorava da je Vlada spremna preduzeti dodatne mjere ukoliko odluka o zatvaranju četiri granična prelaza s Rusijom ne pomogne smirivanju situacije na istočnoj granici s Rusijom.