Eksplozije ne prestaju: "Ovo je ruski teror"

Snažne eksplozije potresle su ukrajinski grad Nikolajev u subotu rano ujutro, rekao je gradonačelnik Oleksandar Senkevič.

02. juli 2022, 9:45

Sirene za vazdušni napad oglasile su se pre eksplozija širom Nikolajevske oblasti, koja se graniči sa ključnom ukrajinskom izvoznom lukom Odesom. "U gradu se čuju jake eksplozije! Ostanite u skloništima!", napisao je gradonačelnik Mikolajiva Senkevič na Telegramu.

Još nije poznato šta je izazvalo eksplozije, a Rojters nije mogao nezavisno da proveri istinitost izveštaja.

Eksplozije su sravnile sa zemljom deo stambene zgrade u petak dok su stanovnici spavali, što je poslednja u nizu ruskih raketnih napada, za koje Ukrajina tvrdi, da su usmereni na civile. U svom kasnonoćnom video obraćanju u petak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je napade kao "svesni, namerno usmereni ruski teror, a ne grešku ili slučajan raketni napad".

Kijev tvrdi da je Moskva pojačala svoje raketne napade dugog dometa, pogađajući civilne ciljeve daleko od linija fronta. Rusija kaže da je gađala vojna mesta. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov citirao je predsednika Vladimira Putina koji je rekao „da ruske oružane snage ne napadaju civilne ciljeve“.