Gianluigi Lentini

Nekada najskuplji fudbaler svijeta, a sada pravi med da prehrani porodicu

Kada je potpisoa za evropskog velikana fudbalski svijet je ostao u čudu, ali jedan događaj mu je zauvijek promijenio život.

04. septembar 2022, 3:34

Ono što su danas normalni transferi prije tri decenije su bili svjetski rekordi. Prvi transfer veći od 10 miliona eura je značio i svjetski rekord.

Nakon što je odigrao nekoliko odličnih sezona u dresu Torina, najveći klubovi na Apeninima su počeli licitaciju za Gianluigija Lentinija, svojevremeno sjajnog krilnog napadača.

Pobjedu je na kraju 1992. godine odnio Silvio Berlusconi koji je Italijana doveo u svoj Milan za tada vrtoglavih 13 miliona funti. U tom trenutku je to bio apsolutni svjetski rekord.

Nekoliko sedmica nakon transfera, Lentini je doživio saobraćajnu. Zadobio je frakturu lobanje i nekoliko dana je bio u komi. Od tada više nije bio isti igrač.

Kobna nesreća je uticala i da izgubi mjesto standardnog reprezentativca zbog čega i propustio Svjetsko prvenstvo 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

"U to vreme bilo je nemoguće reći ne Rossonerima, uradio bih sve ponovo. Nedostaje mi Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom, da. Kvalifikovao sam se da odem u SAD, a onda se dogodila saobraćajna nesreća", rekao je Lentini.

Dres Milana je nosio naredne četiri godine, uspio je skupiti skromnih 60 nastupa i postići svega tri gola. Poslije toga je igrao za Atalantu u tandemu sa tada mlađahnim Filippom Inzaghijem.

Poslije toga je igrao za niz niželigaša, a od fudbala se oprostio sa 40 godina. Danas se bavi pčelarstvom i proizvodi med kako bi prehranio svoju porodicu.

"U životu nikad ne reci nikad. Ova avantura me fascinira, kontakt sa prirodom i nova iskustva", kazao je ovaj 53-godišnjak.

"Manje je stresa nego u fudbalu, ali klimatske promjene i pesticidi ugrožavaju opstanak pčela.

Interesantno da se na teglama sa medom nalazi njegova fotografija iz igračkih dana. Vjerovatno kako bi na sebe skrenuo pažnju i uspio prodati što više pakovanja.

"Nikada nisam volio život fudbalera van terena. Ozloglašenost, kontroverze i sve ostalo. Volio sam da igram lopte i to je to. Kad sam rekao dosta, bilo mi je mučno. Sada mislim da je prekasno da se vratim u taj svijet. Niko me nikada nije tražio, ali to nije problem", rekao je Lentini.

Sa Torinom za čije se njegovo ime najviše vezuje je osvojio dvije Serije B. Jednu na samom početku, a drugu na zalasku karijere. Odveo je ovaj tim do finala Kupa UEFA 1992. godine kada je u dvomeču bio uspješniji Ajax. 

Iako se s Milanom nije previše naigrao, kao član Rossonera u zrak je podigao trofeje Lige prvaka, tri Scudetta i tri italijanska Superkupa.