Najbolji košarkaši svijeta danas igraju četvrtfinale olimpijskog turnira u Parizu

Jedanaestog dana Olimpijskih igara u Parizu najbolje košarkaše svijeta očekuju četvrtfinalni susreti.

Ljubitelje ovog sporta očekuju zanimljivi dueli koji će započeti u 11 sati po našem vremenu utakmicom između Njemačke i Grčke. Nijemci su favoriti s obzirom da se radi o aktuelnim prvacima svijeta koji u svom sastavu imaju nekoliko NBA igrača. Njemačka je suvereno prošla grupnu fazu s pobjedama u svim utakmicama s dvocifrenom razlikom protiv Japana, Brazila i Francuske.

Grčka u svom sastavu ima jednog od najboljih košarkaša svijeta Giannisa Antetokounmpa, ali za sada ova selekcija nije prikazala igru koja bi joj donijela neku od medalja. Grčka je bila posljednja ekipa koja se kvalifikovala za nokaut fazu, nakon što je u grupnoj fazi ostvarila omjer 1-2, s porazima od Kanade i Španije, te pobjedom protiv Australije koja joj je donijela plasman u četvrtfinale.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Od 14.30 sati sastaju se selekcije Srbije i Australije. Australijska reprezentacija, poznata kao “Boomersi”, teško je prošla grupnu fazu izgubivši dvije od tri utakmice. Jedinu pobjedu ostvarili su protiv drugoplasirane reprezentacije svijeta, Španije, u prvoj utakmici turnira. Plasirali su se dalje kao drugoplasirana reprezentacija u grupi zahvaljujući koš – razlici.

Nakon poraza u prvom meču grupne faze od SAD-a, Srbija je savladala Portoriko i Južni Sudan, završivši na drugom mjestu u grupi. Osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020 važi za favorita u ovom meču, međutim treba uzeti u obzir da je Australija u duelima protiv Srbije u posljednjih pet susreta ostvarila tri pobjede. Srbija u svom sastavu ima ponajboljeg košarkaša svijeta Nikolu Jokića, koji bi uz još nekoliko vrhunskih igrača u sastavu ove selekcije ipak trebao donijeti prevagu u ovom duelu.

Domaćin Francuska pokušat će doći do polufinala u duelu protiv moćne reprezentacije Kanade. Nošena brojnim NBA zvijezdama, Kanada je jedan od favorita ovog turnira i vjerovatno jedina selekcija koja po talentu može donekle da parira moćnoj selekciji SAD-a. Iako je tradicija na strani Francuza, Kanada je u proteklih nekoliko godina postala jedna od najboljih selekcija svijeta, zbog čega i važi za favorita u ovom duelu.

Kanađani su grupnu fazu okončali bez poraza, savladavši Grčku, Australiju i Španiju, dok su Francuzi upisali pobjede protiv Brazila i Japana i poraz od Njemačke. Aktuelni NBA “rookie“ godine Victor Wembanyama briljirao je na svojim prvim Olimpijskim igrama i predvodio je Francuze u postizanju poena u svakoj utakmici do sada.

Reprezentacija SAD-a suvereno je prošla grupnu fazu s najvećom koš razlikom u turniru. Nakon pobjede nad Srbijom, slavili su protiv Južnog Sudana i Portorika. Tim prepun NBA zvijezda cilja na petu uzastopnu zlatnu medalju.

Brazil se plasirao iz Grupe B s omjerom 1-2, zahvaljujući pobjedi nad Japanom 102-84, a nakon poraza od Francuske i Njemačke. U konačnom poretku su bili bolji od Grčke zbog bolje koš razlike. U sastavu Brazila nalaze se samo dva NBA igrača, što je drugi najmanji broj među ekipama u nokaut fazi.

SAD i Brazil će posljedni izaći danas na teren, u meču koji počinje od 21.30 sati.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije