BiH nema novac za odlazak na evropska i svjetska košarkaška prvenstva

Šest košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine trebale bi u naredna dva mjeseca učestvovati na velikim takmičenjima.

22. juli 2022, 9:13

Po dvije kadetske i juniorske na evropskim prvenstvima u narednih 20 dana, a zatim u septembru slijedi učešće muške seniorske reprezentacije na Evrobasketu, kao i istorijski nastup ženske seniorske selekcije na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Košarkaški savez BiH osigurao je dio sredstava za pripreme nacionalnih timova, uz pomoć sponzora i dijela institucija. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, finansijsku konstrukciju ne uspijevamo zatvoriti.

Savez se zbog toga oglasio saopštenjem:

– Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimjer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to namjeravaju činiti i u predstojećim mjesecima – ako uopšte budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svjetska takmičenja. Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani otkazati učešća na pomenutim takmičenjima.Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše djevojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopštenju