<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tuzla ima alternativu: Da li će gradske vlasti imati dovoljno političke hrabrosti da krenu u proces dekarbonizacije grijanja?!

TUZLA

Nova analiza Bankwatch mreže pokazuje da bi Tuzla mogla biti regionalni lider u čistom i održivom grijanju

08. novembar 2021, 11:31

 

Nova analiza koju je danas objavila CEE Bankwatch Network pokazuje da je tehnički moguće u potpunosti zamijeniti korištenje ugljena održivim obnovljivim izvorima za potrebe sistema daljinskog grijanja u Tuzli.

Kao posljedica korištenja fosilnih goriva, Grad Tuzla jedan je od najzagađenijih na zapadnom Balkanu i u cijeloj EU, ali izvjesno zatvaranje termoelektrana u sljedećih 15 do 20 godina znači da se grad suočava s jedinstvenom šansom da modernizira svoj sistem daljinskog grijanja.

Denis Žiško, iz Centra za ekologiju i energiju rekao je da je ova analiza jasan dokaz da Tuzla ima održivu alternativu.

"Ostaje pitanje da li će gradske vlasti Tuzle imati dovoljno političke hrabrosti da krenu u proces dekarbonizacije sustava daljinskog grijanja ili će građani Tuzle i dalje biti taoci uglja i Elektroprivrede d.d. Sarajevo, zbog čisto političkih interesa", istakao je Žiško.

Analiza neovisnog konzultanta Bernarda Schneidera, koju je naručila CEE Bankwatch Network, ispituje tehničke opcije za zamjenu izvora energije za sistem daljinskog grijanja, sa ugljena koji se trenutno koristi na obnovljiva rješenja – i ukazuje da je to u potpunosti izvedivo.

"Planiranje naprednih rješenja niskotemperaturnog daljinskog grijanja u Tuzli treba početi već sada, jer će svaka izvediva tehnologija, u kombinaciji s mjerama energetske učinkovitosti, trebati nekoliko godina da se implementira – od osiguravanja investicija, do prolaska kroz procedure izdavanja dozvola, do završetka izgradnje, do stvarnog rada. Vrijeme je da vlasti u Tuzli preduzmu odlučujući korak u ovom procesu", rekao je Žiško.

 

Prema analizi, optimalni scenarij predviđa transformaciju mreže daljinskog grijanja u niskotemperaturnu mrežu četvrte generacije, pri čemu važnu ulogu imaju solarne termalne i fotonaponske elektrane, toplotne pumpe i podzemni kapaciteti za skladištenje energije.

Nataša Kovačević, iz CEE Bankwatch Network rekla je da su obveze koje zemlje preuzimaju na tekućem COP26 trebale bi poslužiti kao podsjetnik vlastima u Bosni i Hercegovini da je imperativ postupno izbaciti ugljen najkasnije do 2035. i stati na kraj zabludama o budućnosti uglja u Tuzli.

"Postoje novac i rješenja za čišćenje gradskih toplinskih sustava, ali potrebna je politička odluka", ističe Nataša.