Sunce prolazi kroz veliki solarni minimum. Hoće li opet doći do Malog ledenog doba?

Snaga klimatskih promjena

BUKA portal / 20. Maj 2020

NAŠA zvijezda, Sunce, prolazi baš poput nas kroz različite faze i promjene. Trenutno proživljava manje aktivnu fazu koja se naziva solarni minimum.

Naime, Sunce prolazi kroz redovite 11-godišnje cikluse koji su povezani s promjenom broja i jačinom Sunčevih pjega, ali i ostalih Sunčevih aktivnosti. Za vrijeme solarnog maksimuma, Sunce ima više Sunčevih pjega i Sunčevih baklji. U solarnom minimumu naša zvijezda je mnogo mirnija, odnosno ima manje Sunčevih pjega i energije.

Znanstvenici iz NASA-e kažu kako se trenutno nalazi u "velikom solarnom minimumu". Posljednji put se to dogodilo između 1650. i 1715. godine, kada je na Zemljinoj sjevernoj polutci zabilježeno takozvano Malo ledeno doba i kada je zbog "kombinacije hlađenja vulkanskih aerosola i niske solarne aktivnosti došlo do nižih temperatura na površini".

No, nema razloga za strah, stručnjaci smatraju da ovaj veliki solarni minimum neće pokrenuti novo ledeno doba, vjerojatno zbog klimatskih promjena, piše CNN, prenosi Index.hr

Snaga klimatskih promjena

"Zagrijavanje uzrokovano emisijama stakleničkih plinova nastalih zbog izgaranja goriva šest puta je jače od potencijalnog desetljeće dugog hlađenja nastalog zbog produljenog velikog solarnog minimuma", piše NASA.

"Čak i ako bi veliki solarni minimum trajao stotinu godina, globalne temperature bi i dalje rasle budući da na njih utječe mnogo više faktora od samog Sunčevog ciklusa. Najdominantniji faktor je zagrijavanje koje je uzrokovano ljudskim djelovanjem, odnosno koje je nastalo zbog stakleničkih plinova", objašnjava svemirska agencija.

Znanstvenici su znali kada dolazi ovaj solarni minimum jer se radi o redovitim ciklusima. Sunčeve pjege dosegle su vrhunac aktivnosti u 2014. godini, a minimum je počeo 2019. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.