<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Riječi čuvenog italijanskog psihijatra koje će zaboljeti svakog normalnog

RIJEČI

Misli italijanskog psihijatra Vitorina Andreolija su izazvale velike polemike. Mnogima nije prijalo što je iskreno rekao šta misli o svima nama, ali je bilo i onih koji su mu skinuli kapu na hrabrosti da nas brutalno suoči sa istinom.

28. august 2018, 12:00

- Živimo u društvu u kom dominiraju frustracije. Glavni osećaj je da smo isključeni, nesigurni, plašimo se. Tako se frustracije nagomilavaju i to se onda pretvara u bes. A šta nam bes donosi? Želju da sve razbijemo. Naše vreme nije nasilno već je destruktivno - kaže psihijatar i pisac Andreoli.

On tvrdi da živimo u društvu straha u kom dominira ideja o neprijatelju.

- To ubija nadu i poverenje i promoviše da budemo sami. Sada živimo u periodu gluposti. Ističe se iracionalnost. Dominira apsurd. Nema osećaja za moral. U ovom istorijskom trenutku u kom dominira apsurd mi smo "homo stupidus stupidus stupidus". Svako misli samo na sebe. Niko ne misli da smo Država. I to je glupo. Ako danas neko nije glup, ne može da živi u ovom društvu - kaže Andreoli.

On je uvideo i u čemu je bila najveća greška feminizma 70-ih godina. Pa u čemu je?

- Isključile su muškarce - kaže ovaj psihijatar.

I zašto samo imbecili danas mogu biti srećni?

- Danas se priča o sreći, ali sreća je individualna stvar. To je pozitivan, prijatan osećaj koji pripada tebi lično. Radost s druge strane je stanje koje se odnosi na nas: ja sa nekim drugim. Pruža se i prima, ali uvek se odnosi na grupu. Danas samo imbecili mogu biti srećni. Deo smo jako složenog društva jer to društvo ne uzima u obzir stanje drugih ljudi. Kako da budeš srećan kad svaki dan viđaš ljude koji pate?

A ko su vladari današnjice?

- Ekonomija zavisi od 20-25 osoba. Većina nas koji smo Niko teško živi, dok ostali ne znaju da žive jer imaju previše- kaže Andreoli i objašnjava zašto je primer tih drugih Mark Zakerberg.

- Obratite pažnju na njega sledeći put - izgubio je 100 milijardi za jedan dan. I znate šta je rekao? "To je za mene ništa." Eto, tako postajem nesrećan i malo ljut - zaključio je.

Izvor:Noizz.rs