OPET NOVE INFORMACIJE: Ministarstvo prosvjete i kulture RS o Slavkovom povratku u školu

SLAVKO MRŠEVIĆ

Ministarstvo prosvjete i kulture oglasilo se danas popodne...

04. april 2019, 6:40

 

"Povodom pisanja pojedinih medija da se Slavku Mrševiću, u skladu sa Odlukom Školskog odbora JU Srednjoškolski centar Rudo, odobrava prisustvo nastavi u IV razredu – za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja, obavještavamo javnost da je ovakva odluka u suprotnosti sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju", saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je dodaju, vršeći nadzor nad zakonitošću rada škole, poništilo ovu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo jer ona nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

"Podsjećamo da presuda Osnovnog suda u Višegradu donesena 25.03.2019. godine po tužbi Slavka Mrševića iz Rudog, na koju se poziva Školski odbor Srednjoškolskog centra Rudo, nije pravosnažna i da će Ministarstvo prosvjete i kulture, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu", ističu.

Dodaju da Slavko Mršević ima pravo na obrazovanje u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, tj. na upis u prvi razred.

"S obzirom da prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u Zakonom propisanim rokovima i sa potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na šta je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije".

Podsjetimo da je ranije danas objavljena je odluka Školskog odbora Srednjoškolskog centra u Rudom  u kojoj stoji da se devetnaestogodišnji Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, priključi svom razredu. Saopštenje resornog Ministarstva stiglo je poslije ove objave.

Osnovni sud Višegrad 25. marta je naložio da se Slavku Mrševiću omogući hitni povratak u školu iz koje je prošle godine izbačen zbog autizma, a nadležnima u ovom slučaju izrečena je kazna.

Naime, Sud u Višegradu donio je presudu prema kojoj su tuženi Srednjoškolski centar Rudo, kojeg je pohađao Mršević, te Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon jer su brutalno zabranili pohađanje nastave autističnom mladiću.

Podsjetimo da je mladi Mršević iz Rudog prošle godine uzburkao javnost kada je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravi ući u školu.