OHR otkrio šta je Šmit u SAD rekao o rukovodstvu Republike Srpske

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je 22. i 23. novembra 2021. godine boravio u Wašingtonu kako bi sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i odvijanju cjelokupnog procesa provođenja mira u BiH

BUKA portal / 25. Novembar 2021

 

Tokom sastanaka sa visokorangiranim zvaničnicima State Departmenta i Vijeća za nacionalnu bezbjednost, uključujući i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podsekretarku State Departmenta Victoriju Nuland, visoki predstavnik je govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnom nivou, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.

“Puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini. Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tokom proteklih 26 godina je ključni prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružiće Bosni i Hercegovini priliku da napreduje na putu ka EU, što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uslova za okončanje međunarodne supervizije”, rekao je visoki predstavnik Šmit.

Tokom posjete Wašingtonu, visoki predstavnik se sastao i sa Alinom Iancu, šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Bosnu i Hercegovinu, te prisustvovao okruglom stolu pod nazivom „Bosna i Hercegovina i stabilnost na Zapadnom Balkanu“ u organizaciji Instituta Hudson i Fondacije Hanns-Seidel,  navodi se u saopštenju OHR-a.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.