Održan martovski Sofia kafe na temu feminizam i filozofija

FILOZOFIJA

Nakon istorijskog pregleda prava žena, odnosno koliko su žene bile uskraćene za svoja prava (učestvovanje u javnom prostoru, politici, obrazovanju i sl.), Karapetrović se osvrnula na današnje realizacije feminizma

30. mart 2022, 2:49

 

Na tematskoj večeri naziva Feminizam i filozofija u utorak, 29.03.2022. godine je sa početkom u 19 časova u piceriji Verdi Banja Luka, održano drugo veče Sofia kafea u 2022. godini, u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia Banja Luka.

Tim povodom je pred okupljenom publikom predavačica prof. dr Milena Karapetrović, redovna profesorica studijskog programa Filozofija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, iznijela i teorijski i praktično temu večerašnje večeri, a to su feminizam i ženska prava. Predavačica je ovu transdisciplinarnu oblast otvorila pitanjem: Da li ima žena u filozofiji i na koji način je filozofija morala odgovoriti na ovo pitanje. Kroz učenja Umberta Eca i Gillesa Menagea, koji su utvdili da je jedino ime koje se u istoriji filozofije pominje Hypatija (Eco), od 65 žena koliko ih je Menage naveo u svojoj knjizi O ženama u filozofiji, iz 1690. preostaje začuđenost nad pitanjem: zašto je filozofija zamenarila problem roda, zašto se ne bavimo tim podacima? Nakon istorijskog pregleda prava žena, odnosno koliko su žene bile uskraćene za svoja prava (učestvovanje u javnom prostoru, politici, obrazovanju i sl.), Karapetrović se osvrnula na današnje realizacije feminizma, ne u istoriji filozofije, nego u interdisciplinarnom kontekstu, kroz radove Sally Haslanger i Judith Butler. Prije zaključenja teme, predavačica je podvukla važnost propitivanja kolika je zastupljenost žena u politici, ali takođe i teorijsko bavljenje ovim pitanjem, jer “teorije pokreću svijet”, navela je Karapetrović.

Nakon predavanja otpočela je diskusija, gdje je publika iznijela kako lična, tako i aktuelna pitanja o samoj definiciji feminizma, pitanja o ženskom fudbalu, o odnosu religije i feminizma i pitanje o abortusu.

Domaćin svih dosadašnjih večeri Sofia kafea je gospodin Boško Milojević, vlasnik picerije Verdi,  koja se nalazi na adresi Branka Majstorovića 21, preko puta Gimnazije Banja Luka.