Održan 6. Banjalučki polumaraton: Vodilo se računa o sigurnosti svih učesnika

Proteklog vikenda, u nedjelju, 11.10.2020., u Banjaluci je održan 6. Banjalučki polumaraton, u organizaciji Trkačkog rekreativnog kluba.

BUKA portal / 14. Oktobar 2020

 

U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje RS, vodilo se računa o sigurnosti svih učesnika, te tako ove godine nije bilo masovnog starta, kao ni okupljanja na cilju, već su trkači imali priliku da trče u intervalima, grupa po grupa, koristeći novu trasu Banjalučkog polumaratona. Trasa ide od Tvrđave Kastel, kroz ulicu Kralja Petra I Karađorđevića, Gundulićevu, Istočnim tranzitom, sve do Vodovoda u Novoseliji, te nazad. Trkači su imali priliku da trče i virtuelnu trku na lokaciji i terminu koji sami izaberu.

Kako je dokazano da trčanje pored ostalog jača imunitet, možemo da kažemo da je i to jedan od načina kojim možemo da se zaštitimo od svih prijetnji po naše zdravlje. Trčanje pomaže, da u periodu smanjenog kretanja ostanemo u kondiciji, te zaštitimo svoje psihičko zdravlje. Zbog svega ovog, kao i svih tehničkih mjera preduzetih da bi se učesnici zaštitili od potencijalne zaraze virusom, slogan ovogodišnjeg Banjalučkog polumaratona bio je “Banja Luka trči odgovorno”

Većina trkača koji su prošli kroz Kastel i koji su istrčali svoje dionice, 21,1 km, 10 km i 5 km, izjavili su da su ovogodišnje trase po kojima se trčalo do sada najljepše. Takođe su pohvalili organizatora da je događaj uopšte održan, danas kada se većina događaja otkazuje.

Na samom ulazu u Kastel, u koji se ulazilo po unaprijed dogovorenom rasporedu, trkači su dobijali maske, mjerena im je temperature, a nakon istrčane trke, na cilju su opet dobijali maske, čekalo ih je osvježenje, hrana i pića, te su obavješteni da je zadržavanje ograničeno.

Vladimir Selec, direktor Banjalučkog polumaratona je izjavio: Lično sam jako zadovoljan da je sve prošlo u najboljem redu i da su svi učesnici pokazali veliki nivo odgovornosti prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Moram da kažem da sam ponosan, da smo u relativno kratkom roku, kada nismo znali da li će uopšte biti moguće održati događaj, uspjeli sve  isplanirati te onda 99% plana realizovati na terenu. Na ovogodišnjem događaju, zahvaljujući virtuelnom trčanju, imali smo učesnike iz najudaljenijih dijelova svijeta, Hong Kong-a, Australije i drugih. Svi oni su pored Banjalučkog polumaratona, sada čuli i za Banjaluku te Republiku Srpsku. Našim najvećim uspjehom smatram upravo održavanje, jednog sigurnog, događaja danas kada se većina svjetskih događaja nije uopšte održala. Još jednom smo bili u prilici da promovišemo zdrav život kroz trčanje, Banjalučki polumaraton, Banjaluku i Republiku Srpsku.

Jedan od sponzora, ali i učesnik Banjalučkog polumaratona, Miroslav Matić, direktor EastCode-a je rekao da je posebno zadovoljan odnosom prolaznika i vozača, koji su, iako nisu zatvorene ceste i kako se trčalo trotoarima, ali i pješačkim prelazima, bili zaista korektni i ispoštovali svakog trkača, te samim tim i oni učestvovali u čuvanju bezbjednosti samih trkača. Takođe je rekao da je zadovoljan organizacijom ovogodišnjeg polumaratona i da će svakako učestvovati i u svakom narednom.
Slađana Kusić Vrbica je po prvi put bila učesnik Banjalučkog polumaratona, istrčala je Banjalučkih 5km, i sigurna je da će učestvovati i u narednim trkama koje TRK bude organizovao.

Mladen Stevandić, jedan od učesnika je rekao “Ova trka je baš jedinstvena, širi pozitivnu energiju. Atmosfera topla, radna i lijepa. Osjećaj sreće, zadovoljstva, radosti. Doživljeno još jedno divno iskustvo. Sjajno je bilo učestvovati u ovoj utrci, susresti se i družiti se sa dragim prijateljima. Trasa trke najljepša do sad. Posebna zahvalnost i naklonost organizatoru što nam je sve to omogućio”

Miladin Dragojević, slijepi trkač koji je istrčao svaki do sada Banjalučki polumaraton, na ovogodišnjoj utrci je uz pratnju Milana Kosića uspio oboriti i svoj lični rekord za 11 minuta.

Veliku podršku TRK i Banjalučki polumaraton su dobili i od prijatelja i trkača širom svijeta, među njima i od Ambasadora Evropske unije u BiH Johana Zatlera koji je podržao Banjalučki polumaraton, te je zajedno sa 'Džemom', trkačem iz Kalinovika, istrčao polumaraton na ruti od sarajevske Aleje ambasadora ka Palama.

Svi trkači svoje rezultate trebaju prijaviti organizatoru, a objavljeni preliminarni rezultati se mogu pronaći na:

http://banjalukamarathon.com/wp-content/uploads/2020/10/Rezultati_po_polu-211.pdf
http://banjalukamarathon.com/wp-content/uploads/2020/10/Rezultati_po_polu10K.pdf
http://banjalukamarathon.com/wp-content/uploads/2020/10/Rezultati_po_polu5K.pdf

Sponzori ovogodišnjeg Banjalučkog polumaratona su:
-    Vlada Republike Srpske
-    Grad Banja Luka
-    Turistička organizacija Republike Srpske
-    Banjalučka pivara
-    Bioelectra sport
-    East Code
-    TeleGroup
-    Intersport
-    EFT
-    Kakanj cement
-    XGB3
-    Agencija Bond
-    Prizma
-    Radio televizija Republike Srpske
-    Elta TV
-    ATV

TRK, na čelu sa Vladimirom Selecom, već ulazi u pripreme 7. Banjalučkog polumaratona, u nadi da ga sljedeće godine trčimo, kao i prethodnih godina, uživo, te da će pandemija izazvana korona virusom uskoro završiti.
 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.