NOVE EKONOMSKE MJERE ZA POMOĆ PRIVREDI: Da li će biti pomjereni rokovi za PDV?

Ekonomista Faruk Hadžić uputiće ovih dana u prijedlog Izmjena zakona o PDV-u radi razmatranja i usvajanja u Parlamentarnoj skupštini BiH, a sve zbog trenutne vanredne situacije u vezi sa širenjem virusa korona te ekonomskim posljedicama po našu zemlju.

Elvir Padalović / 23. Mart 2020

On ga podnosi u ime zastupnika, te da se zakon razmatra po hitnom postupku.

Hadžić je rekao za BUKU kako je suština da se " podnošenje i plaćanje PDV-a pomjeri sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca"

Kako se navodi, razlozi za donošenje ovog zakona su zbog ekonomskih posljedica pojave pandemije koronavirusa koje će se ubrzo osjetiti i u našoj državi. 

"Kako bi se bar djelomično ublažile ove negativne posljedice, pravnim licima je potrebno omogućiti da se podnošenje i plaćanje poreza na dodanu vrijednost pomjeri na posljednji radni dan u mjesecu, sa 10. kako je sada zakon precizirano" navedeno je u Prijedlogu.

Mnoga pravna lica, u vremenu kada su zabranjen rad, ali i poslije toga, kada bude došlo do stabilizacije ekonomske aktivnosti, neće biti u prilici da na vrijeme podnesu i plate svoje poreske obaveze, primarno zbog teškoća u naplati svojih potraživanja, čime ulaze u automatski prekršaj i kažnjavanje, što predstavlja dodatni teret.

Ove izmjene nisu idealne, ali su realne kao prve mjere za pomoć našim pravnim licima.

Prema posljednjim informacijama, ovaj bi prijedlog mogao biti i usvojen ali ne kao zakon već kao uredba Savjeta ministara BiH i Uprave za Indirektno oporezivanje

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.