Ne tražite kazne, podnesite ostavke! Sve drugo je ismijavanje građana koji plaćaju ceh "korona žurke"

Dok stanovništvo BiH po ko zna koji dan u nizu prati jasne instrukcije svih setova restriktivnih mjera, mahom bez plate, umanjenih primanja, oni koji ta pravila donose uživaju.

Sara Velaga / 05. Maj 2020

Snimke sa sinoćnje „korona žurke“ u Sarajevu vrlo jasno i slikovito prikazuju naše društvo u manje od minute. Ne samo da se sam vrh struke našao za stolom, nego su tu bili i oni koji zakone i donose. Nakon reakcije policije i navodnih kazni, u nerealno smiješnim iznosima za njihove „duboke džepove“, danas tek vidimo „gdje je after“.

Od javnih izvinjenja, do priče „navratio sam samo na piće“, akteri sinoćnje tragikomedije su ništa manje tragikomični. Tako ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Staša Košarac danas navodi da nije kažnjen, ali kaznu „javno traži“. A činjenica je da bi jedina realna kazna u ovom trenutku bila njegova ostavka.

Upućuje na to i Dragan Todorović, zamjenik direktora i rukovodilac Pravnog odjeljenja u Banjalučkom centru za ljudska prava, koji za BUKU ističe kako je ovaj „korona-dernek“ samo potvrdio činjenicu da je BiH duboko podijeljeno društvo.

„Međutim, ovaj put se ne radi o nacionalnoj ili vjerskoj podijeljenosti, već o podijeljenosti na “vlastelu” i “kmetove”, na one “nedodirljive” i “običnu raju”. Kada imate takvu podjelu u društvu, onda nije daleko ostvarenje one stare rimske maksime Quod licet Iovi, non licet bovi, ili u prevodu Što je dozvoljeno Jupiteru (tj. bogu) nije dozvoljeno volu.“

Naglašava da, kada imate zakone, propise, pravila, uredbe sa zakonskom snagom koji ne vrijede jednako za sve, to je kao da ih nemate. 

„Već danas vidimo da “gospođe i gospoda” sa sinoćnje terevenke počinju da vrdaju i da se sakrivaju iza nemuštih izgovora i izvinjenja, ujedno izražavajući spremnost da snose posljedice svog postupka, uz poziv nadležnim institucijama da obave svoj dio posla i izreknu prekršajne sankcije. Međutim, to jednostavno nije dovoljno. Svaki funkcioner ili službenik koji je prisustvovao toj žurci, a koji obavlja neku javnu funkciju morao bi već danas podnijeti neopozivu ostavku na tu funkciju. Dakle, ne da budu smijenjeni, već da sami podnesu ostavke, uz duboko izvinjenje građanima. To je jedini ispravan potez.“

Sve drugo osim toga biće, kako navodi, "smijanje u lice svakom građaninu ove države i predstavljaće još jedan ekser u lijes vladavine prava u BH društvu".

Sličnog stava je i Esad Bajtal, politički analitičar, koji za BUKU navodi kako ovo pokazuje sav paradoks življenja u BiH u posljednjih 30 godina.

„Prvi paradoks je struka koja se nalazi na ovom događaju. I to ljudi na različitim visokim pozicijama, a koji bi trebali raditi na tome da ova situacija što prije prođe. S druge strane, imate to bratstvo i jedinstvo, koje kao što vidite kod njih funkcioniše. Sad odjednom nema etno i nacionalnih sporova. Ali narod i dalje treba ratovati i dijeliti se, dok oni proslavljaju iza zatvorenih vrata:“

Apsurdno je i to da donosioci zakona i zabrana, kojih se građani striktno pridržavaju, nemarno i besramno krše sve navedeno.

Činjenicu da su danas kažnjeni novčanim kaznama Bajtal komentariše kao apsurdnu, jer su iznosi kazni u odnosu na njihova primanja tek simbolični. Osim toga, sve osim ostavke u ovom trenutku potpuno je apsurdno, smatra on.

„Neka se ministar Košarac ne pokušava izvući iz ovog teškog prekršaja tražeći neki moralni kapital, već neka da ostavku. Nema potrebe da se izdiže iznad svih po navodnom poštenju. Njegovo traženje kazne je cinizam na kvadrat. Sve osim ostavke je apsurd.“

Dodaje kako je veoma upitno i to hoće li iko zaista platiti kazne, a i ako hoće, iz kojeg fonda. Upozorava da ovo više nije problem vlasti, već svih građana. I sada je krajnje vrijeme da narod reaguje.

„Sad je problem građana i naroda BiH hoće li konačno progledati i shvatiti šta nam rade iza leđa? Dok nama govore da je suživot nemoguć, navode na podjele i ratove, oni zajedno slave, kršeći vlastita prava. Krajnje je pitanje hoćemo li skinuti konačno sa vlastitih pleća parazite na vlasti?“

Osim toga, ako se na trenutak prisjetite šta ste sve radili u protekla nepuna dva mjeseca, koliko restriktivnih mjera poštovali, sa kojim minimalcem živjeli, kakve kazne i za šta plaćali, biće vam jasno da je ceh za ovu „korona-žurku“ već odavno plaćen, a da ste vi dali avans. Samo je pitanje hoćete li na vrijeme shvatiti i prekinuti „zabavu“?
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.