Najstariji gradovi na svijetu (FOTO)

Da li ste se ikad zapitali koji je najstariji grad na svijetu? Donosimo vam popis najstarijih, kontinuirano naseljenih gradova u svijetu koje je objavio Telegraph. Pa upoznajmo najstarije gradove svijeta:

18. januar 2014, 12:00

1. Jerihon (Palestina) – 9.000 godina prije Hrista


Jerihon je neolitičko naselje i najstariji kontinuirano naseljeni grad. Arheolozi su otkrili ostatke 20 uzastopnih naselja u Jerihonu koji datiraju još od prije 11.000 godina. Naselje je bilo okruženo bedemom s kulama, a unutar bedema je živjelo između 1000 i 1500 stanovnika. Grad se nalazi u blizini rijeke Jordan na Zapadnoj obali i danas u njemu živi oko 20.000 ljudi.

2. Biblos (Libanon) – 5.000 godina prije Hrista


Biblos su osnovali Feničani i nazvali ga Gebal, a Grci koji su uvozili papirus iz grada nazvali su ga Biblos, iz te je riječi izveden i naziv Biblija. Glavne turističke atrakcije su fenički hramovi, dvorac Byblos i crkva Svetog Ivana Krstitelja koju su izgradili križari u 12. stoljeću.


3. Aleppo (Sirija) – 4.300 godina prije Hrista


Aleppo ili Halab je najnaseljeniji sirijski grad s oko 4,4 milijuna stanovnika i našao se na trećem mjestu liste najstarijih, kontinuirano naseljenih svjetskih gradova. Grad je bio pod kontrolom Hetita do oko 800. godine prije Krista prije prolaska kroz ruke Asiraca, Grka i Perzijanaca. Kasnije je bio okupiran od strane Rimljana, Bizanta i Arapa.


4. Damask (Sirija) – 4.300 godina prije Hrista


Iako neki tvrde da je Damask najstariji u kontinuitetu naseljeni grad svijeta, na ovoj se listi našao na trećem mjestu zajedno s Alepom. Damask je u rimsko doba bio veoma važan grad, a bio je i vojna baza vojske koja se borile protiv Perzijanaca.

5. Susa (Iran) – 4.200 godina prije Hrista


Susa je bio glavni grad Elamskog carstva prije nego što je zarobljen od Asiraca. Grad je smješten oko 250 kilometara istočno od rijeke Tigris, u današnjem jugozapadnom Iranu.

6. Faiyum (Egipat) – 4.000 godina prije Hrista


Grad se nalazi jugozapadno od Kaira i drevni je egipatski grad koji je štovao svetog krokodila Petsuchosa. Moderan Faiyum sastoji se od nekoliko velikih bazara, džamija, kupatila te piramide Lehun i arheološkog lokaliteta Hawara koji se nalazi u blizini grada.

7. Sidon (Libanon) – 4.000 godina prije Hrista


Oko 25 milja južno od Beiruta smjestio se Sidon, a grčki povjesničar Strabon navodi Sidon kao jedan od najstarijih feničkih gradova. I Isus i Pavao su posjetili Sidon, kao i Aleksandar Veliki koji je i okupirao grad 333. godine prije Krista.

8. Plovdiv (Bugarska) – 4.000 godina prije Hrista


Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj, odmah iza Sofije, s više od 300 tisuća stanovnika. Plovdiv je iznimno značajan gospodarski, kulturni, učilišni i transportni centar tog dijela Bugarske i ima mnoge antičke ostatke, uključujući rimski amfiteatar i osmanska kupatila.

9. Gaziantep (Turska) – 3.650 godina prije Hrista


Gaziantep se nalazi u južnoj Turskoj, u blizini granice sa Sirijom, a povijest grada seže još u doba Hetita. U središtu grada se nalazi Gaziantep tvrđava i citadela Ravanda kao podsjetnik prošlosti, a koja je u 6. stoljeću je obnovljena od strane Bizanta.

10. Bejrut (Libanon) – 3.000 godina prije Hrista


Bejrut je glavni grad Libanona te njegov kulturni, administrativni i ekonomski centar. Grad se nalazi na mediteranskoj obali. Povijest Bejruta seže čak i do 5.000 godina. Iskopavanjima u gradu su iskopani fenički, helenistički, rimski, arapski i osmanski ostaci. Završetkom Libanonskog građanskog rata postao je živo, moderno turističko središte.

11. Jeruzalem (Izrael) – 2.800 godina prije Hrista


Jeruzalem je grad na Bliskom istoku, na području današnjeg Izraela i Palestine. Jeruzalem na starohebrejskom znači Posjed dvostrukog mira, a duhovno je središte židovskog naroda i islama te treći najsvetiji grad. Tijekom svoje povijesti grad je bio opkoljen 23 puta, napadnut 52 puta, osvojen 44 puta te uništen dvaput.

12. Tir (Libanon) – 2.750 godina prije Hrista


Tir je osnovan oko 2.750 godine prije Krista, prema grčkom povjesničaru Herodotu. Danas je u gradu turizam najveća industrija. Bio je osvojen od strane Aleksandra Velikog 332. godine prije Krista.


13. Arbil (Irak) – 2.300 godina prije Hrista


Arbil je nekada bio glavni grad za zaustavljanje na Putu Svile, četvrti je grad po veličini u Iraku, a njegova tvrđava koja se uzdiže 26 metara od tla još uvijek dominira horizontom.