Moj posao: Projekt za ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom

Svaka osoba ima potrebu da se ostvari kao ljudsko biće i potvrdi kroz profesiju koju obavlja, pa tako i osobe sa invaliditetom.

BUKA portal / 20. Novembar 2020

 

Međutim, poslodavci često gaje predrasude kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom, bez obzira na sposobnosti, afinitete ili obrazovanje pojedinca.

U našem društvu se osobe s invaliditetom najčešće posmatraju kroz prizmu invaliditeta koji imaju, umjesto kroz sagledavanje potencijala i onoga što mogu da pruže.

Projekt „Moj posao – ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom“ ima za cilj promjenu paradigme – da poslodavci osobe s invaliditetom počnu uvažavati kao koristan resurs, a ne kao teret društva. Drugi važan cilj je osnaživanje osoba s invaliditetom kako bi postale konkurentne na tržištu rada.
Projekt se provodi u osam gradova – Banja Luci, Brčkom, Bihaću, Sarajevu, Zenici, Vitezu, Mostaru i Trebinju, a trajat će narednih 26 mjeseci - do kraja 2022. godine.

U fokusu projekta su osobe s intelektualnim poteškoćama, odnosno najranjiviji među ranjivim.

“Osobe s intelektualnim poteškoćama su često smještene u institucijama, daleko od očiju javnosti. Kroz ovaj projekt bavimo se osobama koje su prošle proces deinstitucionalizacije, što znači da je njihov boravak u institucijama ili preveniran, ili im je omogućen izlazak. Zato su izabrani ovi gradovi, jer u njima uglavnom potoje stambene jedinice gdje žive ove osobe, a na ovaj način želimo da nastavimo raditi na njihovoj inkluziji u društvo. Naš prvi cilj je da osnažimo osobe s inavliditetom, da postanu konkurentne na otvorenom tržištu rada, što je izuzetno teško, pogotovo sada, u vrijeme pandemije“, objašnjava Sanja Lepić, voditeljica projekta.

Kako naglašava, osobama sa invaliditetom treba omogućiti sva prava, ali trebaju ih ostvariti živeći u zajednici, a ne u instituciji. Zapošljavanje je samo jedan korak u poboljšanju njihovog položaja u cjelovitom procesu inkluzije.

Projekt „Moj posao – ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom“ finansira Češka razvojna agencija (CzDA), a provodi humanitarna i razvojna organizacija People in Need (PIN), u saradnji s bh. partnerima - organizacijama ProReha i SUMERO iz Sarajeva te Nešto više iz Banja Luke.
Dio projekta je obuka o podržanom zapošljavanju koja je započela u Sarajevu. Obuka je namijenjena savjetnicima iz vladinog i nevladinog sektora, koji će direktno raditi sa osobama sa invaliditetom.

“Savjetnici mogu pomoći osobama sa inavaliditetom da budu konkurentni na tržištu rada, da napišu dobar životopis, da se dobro pripreme za intervjue kod poslodavaca, da znaju u kom smjeru i kojim profesijama da traže poslove. Imat ćemo savjetnike u svim osam gradova, a uvezat ćemo se i sa biroima, da vidimo koji su to profili osoba s invaliditetom s kojima ćemo raditi“, pojasnila je voditeljica projekta Sanja Lepić.

Svoje znanje učenicima obuke prenijet će kako domaći, tako i stručnjaci iz Češke Republike, gdje se odvija sličan program koji se pokazao uspješnim. Na ovaj način, dobre evropske prakse bit će primijenjene na procese inkluzije osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.