Marko Vidojković: KOPRCANJE VUČIĆA

U nekoj od susednih prostorija, sedeo je njegov ortak Tači i glumio kako se ništa posebo ne dešava, već su se pregovori tako odvijali, nije to ništa novo...

Marko Vidojković / 12. Septembar 2018

Apsolutni gospodar Srba, Aleksandar Vučić, dočekao je prošlog vikenda „svoj Gazimestan“, kako se jedan, nekada uticajan dnevni list, sprdao sve vreme tokom ove sumanute avanture. Kako to mislite, ne sećate se? Ali, bio je, išao je na Kosovo, imao je svoj Gazimestan! Kako to mislite, pojma nemate ? Ah, da, vi ste se savršeno uklopili u trend da se svako sranje zaboravi za tri dana, a naročito teško sranje, kakav je bio „Vučićev Gazimestan“.

No, podsetiću vas. Idemo najpre u daleku prošlost, u prošlu sredu. Zatičemo Skupštinu tzv. Kosova kako bezuspešno pokušava da uspostavi kvorum za vanrednu sednicu, na kojoj treba da bude izglasan novi pregovarački tim sa Srbijom, pošto je očigledno da se Hašim Tači spajtao sa Vučićem i time izgubio legitimtet za dalje pregovore. No, ne ide. Kvorum verovatno ne može da bude dostignut zbog Srpske liste, najodvratnijeg parčeta Srba, čiji članovi sede u Haradinajevoj vladi, a istovremeno slušaju naređenja iz Beograda.

Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine. daje nemuštu izjavu kako je Vučićeva poseta nastupajućeg vikenda dozvoljena, ali nije siguran da će ovaj moći da ide baš svuda kuda je naumio, sa naglaskom na veštačko jezero Gazivode, no, videćemo, sve ćemo se dogovarati u hodu, taj neki fazon. Zatim je Marko Đurić izjavio kako Srbija neće trpeti pretnje sa Kosova. Kakve bre pretnje? Krenuo je kralj svih dosadašnjih spinova ove pokvarene vlasti, koji  se rodio bukvalno ni iz čega.Bukvalno ničim izazvan, Vučić preti da neće učestvovati na pregovorima sa Tačijem u petak, u Briselu. Zašto? Iste  večeri, bez ikakvog povoda, situacija se u medijima uzdiže do predratne, pošto  Vučić naređuje bezbednosnim strukturama obustavljanje komunikacije sa KFOR-om, EULEKS-om i KPS-om! 

Narednog jutra, mali Alek ipak odlazi u Brisel, da bi poput odvratne dvometarske debilčine iz prve klupe, seo na kanabe preko puta Frederike Moderini i ko zna kako joj opravdavo svoje glumljenje idiota. U nekoj od susednih prostorija, sedeo je njegov ortak Tači i glumio kako se ništa posebo ne dešava, već su se pregovori tako odvijali, nije to ništa novo... U kadar uleće nasmejano džibersko lice Ivice Dačića, koje izgovara: „Vučić je otišao u Brisel, samo zato da ga ne bi prozivali što nije tamo otišao.“ Kakva genijalna diplomatska strategija.

Marko Đurić je ova dešavanja rastumačio na sledeći način: „Vučić je pokazao da, gde god da je, srpski narod, neće biti roblje“. Ništa, dakle, od ove runde pregovora, a zašto – nikada nećemo saznati. Iste večeri, nakaza je zakazala obraćanje naciji i taman kad su čitaoci Informera pomislili kako će da im podeli puške i bombe, on se pojavio onakav kakav jeste, šonjavi buljaš iz druge klupe sdesna, da priziva mir i stabilnost, uoči svoje posete Kosovu koja će se, dakle, ipak desiti. Negde usput, ponovo je izgleda uspostavljena veza sa KFOR-om i svima ostalima, s kojima je prethodne večeri bila tako teatralno prekinuta.

Srpski kretenski portali objavljuju da je Srbija izvojevala najveću diplomatsku  pobedu u novijoj istoriji, tako što je neko sa zapada Albancima rekao otprilike: „Pustite tog jebenog idiota na svoju teritoriju za vikend, koji vam je kurac?! “ Albanci čak to nisu ni krili, pa je tako ministar inostranih polova tzv Kosova, Bedžet Pacoli bio u fazonu, parafraziraću: „Niko normalan to čudovište ne bi pustio bilo gde, ali naši saveznici su nam rekli da moramo i mi smo morali.“

U subotu ujutru, Vučić se obreo na famoznim Gazivodama, da sa osmehom teškog govnara izgovara laži kako su Gazivode srpske i kako celo Kosovo zavisi od Gazivoda. U jebote, uspaničili su se neki, ako dobijemo Gazivode i sever Kosova, da li to znači da pride dobijamo i kriminalni gang koji upravlja tim delom? Možda je bolje ostaviti sve Kosovu? Kad smo već kod kriminalaca, nprema nekim navodima, predsednik na severu Kosova susreo i sa svojim sinom, princom Danilom, koji je valjda tamo u međuvremenu postao dobar ortak sa lokalnim krimosima, šta li. Bio je tu negde i gradonačelnik Niša, saznalo se to tek kasnije, koji je od nekog, ne zna se tačno koga, popio batine zbog, reklo bi se, bahate vožnje, ostaće misterija zauvek.

U maniru odvratne lažovčine, Vučić celu subotu provodi obećavajući dovedenim sendvičarima, koji glume Srbe sa Kosova, ono što je za ovih šest godina sto puta mogao da uradi: fabriku, bolnicu, sto radnih mesta, dvesta radnih mesta, trista radnih mesta, buljavi Marko Đurić najglasnije aplaudira svemu što ovaj izgovori, Đurić je u sve upućen, planovi za fabrike i škole mu ispadaju iz džepova, akcioni investicioni planovi mu vire iz gaća, sve je spremo da Srbija ponovo zagospodari Kosovom, ali ovog puta ekonomski. I onda su, posle ove bajke za budale, otišli na spavanje.

U nedelju ujutru zatekla nas je vest kako je Vulin skočio sa stolice u Pinkovom studiju i bez obrazloženja zapalio iz emisije, valjda u susedni ofis, kod Željka Mitrovića, na debelu lajnu. Albanci, naime, nisu izdržali. Na Vučićevu provokaciju u vidu najavljenog dolaska u Srbicu, tačnije u srpsku enklavu Banje, odgovorili su barikadama, zapaljenim gumama i gađanjem novinarki i novinara flašama. Vučić se zaustavio na bezbednoj poziciji, odakle ga je kosovski policajac uputio u Kosovsku Mitrovicu. Okupljenim Banjanima obratio se, već trandicionalno, preko telefona i masno ih lagao nekoliko minuta, dok je jedna žena plakala, a kamere je snimale.

Čisto da bi se želudac prevrnuo i najčvršćima, Vučić je posle povlačenja u Mitrovicu, skoknuo sa udovicom Olivera Ivanovića do mesta  gde je nepoznati počinilac Oliveru sasuo šest metaka u leđa. Onda je došao na red istorijski govor u severnoj Mitrovici, pred iznenađujuće polupraznim platoom.  Vodeći šarlatan jugoistočne Evrope izgovorio je gomilu ničega, koja u jednoj rečenici može da se prepriča ovako: „Izduvali ste ga, Kosovo jealbansko, ja ću to da završim, samo još da smislim kako, a vi ćete se praviti kako je to velika srpska pobeda. Usput, Milošević je bio car. Šteta što nismo dobili one ratove.“

Onda je zbrisao natrag u Srbiju.  Tri dana kasnije, celog ovog sranja niko se više ni ne seća. Prorežimska stoka gleda Zadrugu 2, a opozicija se zabavlja video klipom iz 2015, u kom se Marko Đurić, smeje poput žene s pijace.  Sve je prošlo, a sutra će ponovo početi. Neko će pitati čemu ovoliko spinovanje, ukrug, ukrug, iz dana u dan?! 

Nije to spinovanje. To je koprcanje jedne sitne ribe.


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.