Kako je novinar „Gardijana“ doživeo putovanje prugom Beograd-Bar?

„Preko 435 mostova i kroz 254 tunela, putovanje ovom železnicom predstavlja jednu od najuzbudljivijih avantura u Evropi“, kaže Pol Lervil priznajući da ovo putovanje nikada neće zaboraviti.

The Guardian / 11. Novembar 2016

Srpsko-crnogorski Orijent Ekspres je voz koji već 40 godina povezuje Beograd sa obalom Jadrana. Nismo sigurni da li ekspres odgovara stvarnoj slici ili brzini voza, ali smo ponosni na ovaj put koji je svojevremno i Titov "Plavi voz" krasio, a u to se uverio i novinar Gardijana, Pol Lervil, koji je odlučio da prenese svoje iskustvo i doživaljaj sa ove čuvene relacije koja je postala već tradicionalni put mnogih koji svoje letnje dane provode na crnogorskoj obali.

Pol Lervil je svoje putešestvije započeo jednog jesenjeg jutra na beogradskoj železničkoj stanici. Ukrcao se na grafitima ukrašen voz koji je bio postavljen na trećem koloseku. Kako Lervil kaže za tu cenu karte su staromodni kupei sa šest mesta, zadimljeni restoran i istrošena pruga, ipak realnost. Nedugo po izlasku iz Beograda počinje ono što izgleda ne može da se meri novcem, a to su predeli brdovitog Balkana koji su neponovljivii i jedinstveni.

Sad ga je od Jadranskog mora delilo samo 254 tunela i 435 mostova. 

Prva destinacija posle malih usputnih stanica bio je grad Užice, a pre toga zanimljiv susret sa tri starije žene i šaljiv savet za sve strance: “Kako prevazići jezičku barijeru?” Veliki broj uglavnom strijih generacija ne govori engleski jezik, a sa druge strane strancima je možda još više konfuzniji naš srpski jezik. Kako kaže, druženje sa ljupkim gospođama je prošao mnogo zabavnije nego što je on predviđao.

Još jedna zanimljiva činjenica je što je i on, kao i mnogi koji dolaze u posetu našoj zemlji, primetio da su informacije od krucijalnog značaja kao što su vreme polaska, nazivi stanica, obično ispisani ćiriličnim pismom što je celom putovanju dodalo jednu egzotičnu misteriju.

Kao centar srpskog planinskog turizma, Pol je posetio i Zlatibor u čije lepote se uverio šetajući stazama i uživajući u pogledu koji se prostire preko suncem okupanih brda, dolina i jezera.

Put do Bara nastavlja preko, kako piše, najdramatičnijih predela. Relacija do Podgorice, ispunjena je velikim brojem tunela i visokih mostova, kao i strmim liticama kanjona Morače. Pol savršeno dočarava prisustvo više kultura i vera koje su istinsko obeležje i bogatstvo ovog dela Evrope, opisujući smenu pravoslavnih crkvi i minareta islamskih džamija.

Dok sunce zalazi iza crnogorskih neukrotivih planina, voz se polako približava Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, a metež i gužva u zadimljenom restoranu voza počinje da se zahuktava uz, kako Pol kaže, “voćni liker”, odnosno rakiju. Za Podgoricu ili bivši Titograd kaže kako je to druželjubiv grad u koji čovek lako može da se zaljubi.

 na kraju, finale, put pored Skadarskog jezera, kroz prve maslinjake i miris mediterana završava se u Baru.

Pol je dao dobar zaključak uz čašu belog vina, a to je da Orijent Ekspres može nama na Balkanu da zavidi jer ono što Balkan Ekspres nudi je putovanje koje se pamti!

Izvor: Nationalgeographic.rs/ The Guardian


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.