Kako izgleda kašljanje sa maskom i bez nje? Nakon ovog snimka nikome nije bilo svejedno - evo koliko maska zaista pomaže

S obzirom na to da je trenutno na snazi preporuka da se maske nose i na otvorenom, ovaj snimak pokazuje koliko daleko virusi putuju kada se zaražena osoba nakašlje.

BUKA portal / 16. Oktobar 2020

 

Laboratorija sa Floride pokazala je snimak na kome su dva profesora pokazala koliko daleko virus može da putuje. Iskoristili su lutku, kojoj su usta napunili mešavinom glicerina i vode. Potom su uz pomoć pumpe simulirali kašalj kako bi videli koliko će daleko kapljice putovati.

Kako je pokazao eksperiment, već u prvom naletu kašlja, kapljice pređu oko metar. U narednih pet sekundi, kapljice su već na oko dva metra od lutke, a za samo 10 sekundi proputovale su 2,7 metara.

Izmaglica sačinjena od kapljica zadržala se izvesno vreme u vazduhu, takođe se pomerajući napred i toj izmaglici trebalo je oko 40 sekundi da produži da putuje još oko 2 metra.

Pri svakom pokušaju, kapljice su uveliko premašivale dva metra, što je inače preporučena distanca.

- Na oko 2,7 metara, ako su uslovi povoljni, kapljice mogu da se zadrže još dva, tri minuta, ali utešno je da nisu tako guste koncentracije kao na dva metra - kaže jedan od profesora, Manar Danak.

Na kraju, profesori stavljaju masku na lutku. Eksperiment pokazuje da određeni deo kapljica probija sa strane, ali svejedno, kapljice ne putuju ni približno daleko kao u slučaju kada lutka nema masku.

- Sve u svemu, dva metra je najmanje odstojanje koje treba da držimo, ali rekli bismo da je što dalje to bolje - poručuje Manar Danak.

Video pogledajte OVDJE


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.