Hrvatska radnika nema ni za lijeka, ne biste vjerovali iz koje zemlje su počeli uvoziti radnike i koliko ih plaćaju…

Pripreme poput rješavanja papira za boravak u Hrvatskoj i radnih dozvola već su u poodmakloj fazi, i u Splitu, i u pogonima u Kninu

BUKA portal / 11. August 2019

Splitsko brodogradilište Brodosplit odlučilo je da zbog manjka kvalificirane radne snage angažira 200 radnika iz Indije, uglavnom zavarivača i brodomontera, piše Slobodna Dalmacija. 

Brodosplit neće direktno dovesti radnike iz Indije, već će to učiniti preko jedne od svojih kooperantskih firmi.

Indijci će mjesečno zarađivati oko 950 eura. U splitskom brodogradilištu kažu da njihovi radnici mogu zaraditi i do 1500 eura neto, dok kooperante, što će biti status indijskih radnika, plaćaju 12 do 16 eura po satu.

Iako se računalo da će s propašću  “Uljanika” i trzavicama u “3. maju” Brodosplit pronaći deficitarni kadar, ti su ljudi mahom otišli u inozemstvo ili su promijenili branšu.

Kako se navodi, visina plaće nije bila presudna za izbjegavanje Splita, već prvenstveno skup smještaj u najvećem gradu u Dalmaciji.

Inače, Brodosplit nije prva kompanija u Hrvatskoj koja se odlučila na angažman radnika iz ove južnoazijske države. Led su probili građevinari s riječkog područja još prošle godine, a nastavile kolege iz Zagreba i okoline.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.