GRADNJA BLOKA 7 U TUZLI: Državna pomoć nije u skladu sa pravilima Evropske Unije!

TUZLA

Savjetodavni odbor je potvrdio argumentaciju Sekretarijata Energetske Zajednice da odluka Vijeća za državnu pomoć nije u skladu sa pravilima Europske Unije o državnoj pomoći, te da garancija za kredit za blok 7 predstavlja državnu pomoć.

19. novembar 2021, 12:41

 

Sekretarijat Energetske Zajednice je jučer objavio da je Savjetodavni odbor predao zvanično mišljenje u predmetu protiv Bosne i Hercegovine.

Predmet se odnosi na garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za kredit koji je Elektroprivreda BiH uzela od kineske Eximbanke, za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla.
 
Savjetodavni odbor je potvrdio argumentaciju Sekretarijata Energetske Zajednice da odluka Vijeća za državnu pomoć nije u skladu sa pravilima Europske Unije o državnoj pomoći, te da garancija za kredit za blok 7 predstavlja državnu pomoć. Mišljenje Savjetodavnoga odbora je potrebno kao posljednji korak prije nego što Vijeće ministara članica Energetske zajednice donese odluku o ovom pitanju 30. novembra.

“Ovo je još jedna u nizu potvrda da blok 7 termoelektrane Tuzla nema budućnosti. Ostaje da vidimo da li će se pojedini predstavnici vlasti i Elektroprivrede i dalje igrati sa novcem građana Bosne i Hercegovine i pod svaku cijenu tvrdoglavo srljati u propast”, izjavio Denis Žiško iz Aarhus Centra Tuzla

Dodaje da se projekat izgradnje bloka 7 termoelektrane Tuzla  nalazi u ozbiljnim problemima i zbog odustajanja firme General Electric, od isporuke opreme definirane potpisanim ugovorom. Izvođač radova, Gezhouba, nudi alternativnu kinesku tehnologiju, a vlasti FBIH trenutno razmatraju da li da odustanu od projekta ili će riskirati nastavak projekta sa nepoznatom kineskom tehnologijom.

“Izgradnja bloka 7 termoelektrane Tuzla se predstavlja kao razvojna šansa za Federaciju BiH, ali će zapravo biti mlinski kamen oko vrata”, dodala je Pippa Gallop iz mreže CEE Bankwatch-a. “Pretpostavke koje su uključene u studiju izvodljivosti su apsolutno nerealne i nema teorije da će blok 7 biti isplativ. Ova vijest iz Energetske zajednice je još jedan razlog za odustajanje od projekta i razvijanje održivih alternativa.”  

Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine je 2018. utvrdilo je da ova garancija ne sadrži elemente državne pomoći, međutim udruženje Aarhus Centar BiH i mreža CEE Bankwatch se nisu složili. U Septembru 2018. su predali zahtjev Energetskoj Zajednici da se istraži usklađenost garancija sa pravilima Sporazuma o uspostavi Energetske zajednice, a Sekretarijat Energetske Zajednice je u martu. 2019. otvorio postupak protiv Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Vlade Federacije gradnja Bloka 7 TE u Tuzli je ujedno i najveća poslijaratna investicija u Federaciji BiH.

Međutim, ekolozi se ne slažu sa ovim projektom.

Na kraju možemo istaći da je Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.