<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

FaceApp ponovo postala viralna i pokrenula pitanja koliko je bezbjedno koristiti je

POPULARNA APLIKACIJA

Kreirali su je ruski developeri, a sada je ponovo postala popularna zbog mogućnosti da uredite fotografiju tako da lice na njoj izgleda mlađe ili starije. 

17. juli 2019, 1:42

Međutim, postavlja se pitanje bezbjednosti korištenja ove aplikacije, odnosno zaštite ostalih fotografija u vašem telefonu i ličnih podataka. 

Neki istraživaču uvjeravaju da aplikacija ne preuzima fotografije sa vašeg telefona prilikom korištenja, te da vam dozvoljava da birate fotografiju za obradu, bez davanja pristupa ostalim fotografijama. 

Ono što FaceApp ipak radi jeste da prenosi odabranu fotografiju na cloud radi obrade. Dakle, ne obrađuje je na samom uređaju. Tu se postavlja i pitanje, da li nakon obrade u cloud-u zadržavaju vašu fotografiju.

Obzirom na to koliko ljudi imaju osjetljivih informacija u svom telefonu, a koje su sačuvali kao screenshots, davanje pristupa fotografijama može predstavljati veliki rizik za bezbjednost ličnih podataka. 

Zato budite oprezni kada raznim aplikacijama dajete pristup svojim fotografijama.