Dženan Skelić: Redefiniranje Marfijevog zakona

Zakunem se da neću čitati niti gledati vijesti, niti iz BiH niti iz okruženja, a Boga mi ni iz ostatka Svijeta, al ne da đavo mira pa samo da zraknem, a ono ti se ko krpelj zalijepi ta šuga od geopolitičke i pandemijsko- secesionističke krize!

Dženan Skelić / 14. Januar 2022


Pa čitam i više nisam siguran da li je «leptir dio mog sna ili sam ja dio sna jednog leptira»! Ko «iza ogledala» ili «Đurinih kućnih čarolija» nižu se vijesti i nesvijesti:
Premijer Novalić nije znao za prevaru u vezi respiratora već neki tamo lik iz Londona, a to sve saznajemo na osnovu svjedočenja lika, koji je od tužilaštva dobio zaštitu od sudskog gonjenja!
Hoće Amerika da napravi red u Bosni sankcionirajući nacionalistu i separatisu Dodika a da nacionaliste i separatiste Izetbegovića i Čovića zaobiđu kao «manje zlo»!
Bit će rata u Bosni a možda i neće al ga svakako Stanivuković nekoj pjevaljki meće! A nama meću svi!
Ne trebaju se Bošnjaci bojati novog sukoba sa Srbima jer su četničke pjesme samo ikonografija sa sjela i prela, korida i teferića a ne ozbiljan projekat «srpskoga sveta»!
Ne želi Dodik rat već da mirno odvoji onu polovicu Bosne koja je srpska postala vrijednim prekopavanjem i izmještanjem masovnih grobnica!
Bakir i Turska su na bedemu odbrane Bosne gotovo pa snažnije nego je to bilo 92.!
Ako je Bošnjaka u Bosni 2 miliona i Srba je 8, reče Vučić uz konstataciju da poštuje granice i suverenitet BiH!
U nas Djed Mraz nije tradicija al smo spremni da ga tolerišemo ako se bude izjašnjavao kao ostali!
U kafani, na ulici i u politici ćeš najslabijeg prepoznati po tome što je najglasniji osim ako su kafana, ulica i politika u Bosni!
Bošnjo gine za državu ako treba, al ne može čitati mala slova na deklaraciji proizvoda da vidi koji su artikli iz Mađarske pa da ih bojkotuje!
Najviše je vijesti koje najavljuju rat, čas lokalni čas svjetski! Čitam i kontam, da je 90-tih postojao FB, ne bi u Jugoslaviji ratovalo 200.000 već 200 miliona!
Kažu, da za rat je potrebno dvoje!  Vjerovatno se pri tome misli na dvije budale, il na jednog pametnog i jednu budalu al se sigurno ne misli na dva pametna!
Jasno mi je odavno, da kod nas nikada budala nije nedostajalo, al mi je sve jasnije kako se tu ne razlikujemo od ostatka Svijeta, pa mi nekako drago da smo po nečemu i mi ko i drugi a ne vazda mimo i nakaradno!
Imamo mi i pametnih, nije da ih fali, al ih je teško razlikovati od ovih budala, jer i oni jednako pričaju o ratu i tome kako je neizbježan, kako se već odavno vodi specijalni rat i da je ovo finale manipulacije masama, finale kojem još nedostaje samo prva iskra pa da grune opet ko bure baruta cijeli Balkan!
Kalkulišu ti pametni o tome ko ima bolje resurse za rat, kod koga je namjenska industrija, koja strana je moralno potkovanija vjerom u pravednost svoje uloge u raljama sukoba i ko na koga od vanjskih fatora u tom raspletu može računati!
Potežu, ti umni, davno postavljene hipoteze o ratu koji je nastavio trajati u miru, o tome kako se ne može rat završiti bez pobjednika i da samim tim ovaj naš čeka da se uvaži njegovo pravo da lovorikama okiti pobjednike i da Valkire dobiju napokon priliku da pokupe ratnike i odnesu ih u Valhalu!
Nema neke bitne razlike između naših budala i naših pametnih, eto tu se opet razlikujemo od ostatka svijeta, jer u nas i budala i pametan sve znaju najbolje i u sve se razumiju i svemu mogu i hoće uzeti mjeru!
Zemlja smo sa najviše mudraca a najmanje mudrih djela! Nekad bi pomislio čovjek da nas je puno više jer realno bi bilo očekivati da podneblje na kojem se desilo toliko sranja mora imati barem 100 miliona kako bi distribucija gluposti ucrtala Gausovu krivu!
Možda smo mi jednostavno statistička pogreška, ili portal ka dimenziji paradoksa, pa oslikavamo svijet beskrajnih mogućnosti, što služe kao primjeri dokazivanja primarnog Marfijevog zakona i svih iz njega izvedenih postulata! Ko zna kako bi Marfijevi zakoni izgledali da je isti živi u Bosni! Vjerovatno ih nikada ne bi ni formulisao već bi propao u svakom smislu riječi, prije tog kreativnog čina!
Možda bi trebalo izvesti specifični poučak, koji bi se odnosio na nas, pa zaključiti kako «sve što u ostatku Svijeta može krenuti pogrešno u Bosni to uvijek može puno gore»!


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.