Doček 7530 u Novom Sadu: Predstava „Zeniteum 2022“ otvara godinu titule Evropske prestonice kulture

Smešten na obalama Dunava, na sat vremena od Beograda, Novi Sad se uvek isticao svojom kulturnom i istorijskom posebnošću.

BUKA portal / 11. Januar 2022

Gradska kuća foto Novi Sad - EPK V. Velickovic

 

Kada njegove stanovnike pitate u čemu se ta posebnost odlikuje odgovoriće vam da je to grad u kojem su se vekovima susretali i preplitali Srednja Evropa i Balkan. I zaista, ta kulturna i  istorijska izmešanost, vidljive su na svakom koraku. Upravo to se ogleda i u jedinstvenoj umetničkoj proslavi u Evropi, Dočeku, koji će otvoriti godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

 

Katedrala centar foto Novi Sad -EPK V.Veličković

 

Novi Sad u Zenitu 13. januara

Svečano otvaranje godine titule Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, proslava „Zeniteum :: 2022“, slovenačkog avangardnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar, slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika naučna imena – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Postavka svečanog otvaranja je jedinstven arhitektonsko-multimedijalni poduhvat, a samo otvaranje biće održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koju je projektovao čuveni srpski arhitekta Dragiša Brašovan. Velikanom svetske nauke i njegovim delom, Milutinom Milankovićem baviće se i izložba „Vreme i vaseljena“ umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, koja će biti otvorena takođe 13. januara, u holu legendarnog novosadskog Studija M.

 

Foto: Jelena Ivanović

 

To isto veče, Novosađani i njihovi gosti slušaće koncerte svetskih muzičara kao što su jedan od najboljih klarinetista na svetu Andreas Ottensamer uz dirigenta Darka Butovca i profesionalni orkestar Kameratu Novi Sad, kraljica fada Carminho, finski muzičar Jimi Tenor, francuski cover bend Nouvelle Vague, američka pevačica Chrystabell, Damir Urban, Josipa Lisac, Matija Dedić, Rudimental DJ, Bojana Vunturišević, Bilja Krstić i Bistrik Orkestar i to na više od 40 lokacija u gradu, od kojih su neke potpuno neočekivane kao što su Crkva imena Marijinog poznatija kao Katedrala, Reformatorska crkva, takođe, Sinagoga, prostor SKCNS Fabrika u Kreativnom distriktu, Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih i mnoge druge.
Programi u okviru Dočeka planirani su i 12. kao i 14. i 15. januara, a detaljne informacije, lokacije i satnicu možete pronaći na sajtu docekns.rs.

 

 

Novi Sad dočekao 2022. programom inspirisanim Teslom

Novi Sad je, uz program inspirisan prvim počasnim građaninom tog grada, Nikolom Teslom, zakoračio u godinu kada je i zvanično Evropska prestonica kulture. Novosađani i njihovi gosti su, u okviru Dočeka 31. decembra, osvetlili svoj grad, simbolično spojili dve obale Dunava i zajedno sa umetnicima doprineli kreiranju jedinstvenog audio-vizuelnog i svetlosnog sveta stvorenog u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, baroknom dragulju grada, obnovljenom nakon tri veka.

Doček 2022. u Evropskoj prestonici kulture:

 

Predstavu „Tesla izumetnik”, reditelja Nebojše Bradića, izvedenu na jednom kraju mosta Duga i Teslinu svetlosnu galeriju u Podgrađu, povezali su upravo sugrađani, turisti, umetnici i performeri, povorkom koja je simbolički predstavila krilaticu projekta Evropske prestonice kulture koja glasi „Za nove mostove".

 

Novi Sad će se kao Evropska prestonice kulture 2022. godine predstaviti sa više od 1500 kulturnih događaja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika. Od toga, više od 1700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pričaće priču Novog Sada kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova.

Sve informacije možete pronaći na sajtu Evropske prestonice kulture www.novisad2022.rs.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.