Automobilski gigant seli prozvodnju, hiljade ljudi ostaju bez posla, radnici iz Turske su godinama napuštali zemlju, a sada se vraćaju kući…

U Volkswagenu razmatraju gdje će napraviti, odnosno premjestiti tvornicu kamiona i autobusa MAN iz Njemačke i Austrije. Među potencijalnim destinacijama je i Turska.

BUKA portal / 13. Oktobar 2020

Protiv zatvaranja tvornica u Njemačkoj i Austriji protestirali su radnici, jer bi nekoliko hiljada njih moglo ostati bez posla. Približno 7.000 radnika bi moglo ostati bez posla u Njemačkoj i 2.300 u Austriji.

U Njemačkoj su protestirali i radnici turskog porijekla, a neki od njih razmišljaju da se vrate u matičnu zemlju. Ova situacija je bizarna, jer je veliki broj njih otišao iz Turske da bi bili tvornički radnici u Njemačkoj. Odjel za ljudske resurse ove kompanije podržava njihov povratak, jer ne želi izgubiti obučenu radnu snagu.

Predsjednik Asocijacije proizvođača iz automobilske industrije (TAYSAD) Alper Kanca ukazao je da, osim u Tursku, njemački proizvođač razmatra premještanje u Poljsku. Prema njegovim riječima, Poljska nema veliku priliku za to kao što ima Turska kao uspješna zemlja u proizvodnji kamiona i autobusa.

"Mercedes, MAN i Ford u našoj državi proizvode visokokvalitetne kamione i autobuse i izvoze ih u cijeli svijet", napomenuo je Kanca i dodao da se u Turskoj proizvodi veliki broj dijelova za ova vozila.

Očekuje da će MAN-ova tvornica u Ankari proizvoditi još više vozila ako se izmještanje iz Njemačke i Austrije desi.

Iz Volkswagena, koji je vlasnik MAN-a, saopćili su prošli mjesec da planiraju smanjiti broj radnika za četvrtinu i zatvoriti tri tvornice kako bi povećali profit kojim bi finansirali razvoj novih tehnologija. Najavili su i restrukturiranje MAN-a. Prije svega se namjerava otpuštanje radnika u Njemačkoj i Austriji te da se neke tvornice presele na druga mjesta. Procjena je da će se restrukturiranjem namaći novac u iznosu od dvije milijarde eura, piše turski dnevni list "Daily Sabah".


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.