<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sigurno ste to vidjeli na automobilima: Znate li što predstavlja simbol ribe?

Ichthys

04. mart 2024, 2:15

Automobili su odavno prestali biti samo sredstvo prijevoza, pretvorivši se ponekad u sredstvo na kojem vozači izražavaju svoje stavove, interese i uvjerenja. Među raznovrsnim načinima personalizacije vozila, posebno mjesto zauzimaju simboli s dubokim značenjima, od kojih je jedan i misteriozni simbol ribe na stražnjem dijelu automobila.

Ne tako rijetko u prometu mogu se vidjeti automobili ukrašeni različitim naljepnicama koje odražavaju osobnost i preferencije vlasnika, od sportskih klubova do glazbenih bendova. U SAD su recimo popularne naljepnice na branicima automobila poput "support our troops" (podrška vojsci) ili hipijevske naljepnice s cvijećem.

Međutim, postoji jedan simbol koji se izdvaja svojom poviješću i značenjem - simbol ribe, ili "Ichthys", koji nije povezan s gastronomijom ili ribolovom, već sa znatno dubljom dimenzijom.

Simbol ribe svoje korijene vuče još iz doba Rimskog Carstva, gdje nije služio kao znak nekog zanimanja, već kao tajni znak među kršćanima. Danas, kada vozači odluče ovaj simbol istaknuti na svom vozilu, time ne samo da ukrašavaju svoj automobil, već javno iskazuju svoja vjerska uvjerenja.

Riba ‘Ichthys‘ u Novom zavjetu simbolizira čuda i važan je element kršćanske tradicije. Njeno značenje kao simbola kršćanstva postalo je prepoznatljivo u drugom stoljeću, kada je u teškim vremenima progona, riba postala sredstvo tajne identifikacije među vjernicima.

S vremenom, ovaj simbol je doživio svojevrsnu renesansu, posebno sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je usvojen od strane određenih kršćanskih struja kao znak razlikovanja i ponovno tumačenje starih vrednota.

Stavljanje simbola ribe Ichthys na automobil danas je gesta koja povezuje vozače s drevnom tradicijom, služeći kao podsjetnik na vjersku pripadnost i duhovne vrijednosti. Baš kao što neki vozači vise krunicu na retrovizoru ili postavljaju figuru sveca na kontrolnu ploču, naljepnica ribe na automobilu signalizira prolaznicima da je osoba iza volana ponosni vjernik.