Satirični film o bogatašima dobitnik Zlatne palme u Kanu

„Trougao tuge", socijalna satira švedskog reditelja Rubena Ostlunda dobitnik je Zlatne palme 75. filmskog festivala u Kanu.

29. maj 2022, 9:42

„Trougao tuge", socijalna satira švedskog reditelja Rubena Ostlunda dobitnik je Zlatne palme 75. filmskog festivala u Kanu. To je drugi put da Ostlund bude nagrađen na jednom od najprestižnijih filmskih festivala.

Kako prenosi Gardijan, pobjednički film sa Vudijem Harelsonom je pozdravljen osmominutnom ovacijom.

Film Rubena Ostlunda prati bogataše na luksuznom krstarenju. Brod se, međutim, u jednom trenutku nasuče na pusto ostrvo, te su putnici suočeni sa novom realnošću u kojoj njihov novac ne vrijedi ništa. 

Korejska zvijezda Song Kang-Ho osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu Broker o korejskoj porodici koja traži dom za napuštenu bebu.

„Želio bih da se zahvalim svima onima koji ciijene korejsku kinematografiju", rekao je Song, koji je takođe glumio u filmu Parazit, koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu prije tri godine.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Zar Amir Ebrahimi za ulogu novinarke u Ali Abasijevom Svetom pauku, trileru o serijskom ubici koji cilja seksualne radnice u iranskom vjerskom gradu Mašhadu.

Reditelj Tarik Saleh, osvojio je nagradu za najbolji scenario u Kanu za triler Dječak sa neba.