Facebook ne olakšava korisnicima brisanje računa, već ih umjesto toga
gura prema ‘deaktivaciji’, što ostavlja sve osobne podatke na serverima
tvrtke. Kada korisnik zatraži trajno brisanje svog računa, Facebook
umjesto toga predloži “skidanje kopije svojih informacija”. Opravo ova
hrpa podataka otkriva svu širinu Facebookovog prikupljanja osobnih
informacija, koja je iznenađujuća čak i za tvrtku poznatu po gomilanju
ogromnih količina.
Jedan korisnik, Dylan McKay, prijavio je kako je
između listopada 2016. i srpnja 2017. Facebook zabilježio “svaki poziv
mobitelom koji sam napravio, uključujući vrijeme i trajanje”, kao i
“podatke o svakoj SMS poruci koju sam primio ili poslao”. Mnogi su
korisnici prijavili nelagodu nakon otkrića koje je sve podatke Facebook
prikupljao o njima, uključujući njihove kontakte s adresara, njihove
kalendare, i rođendane njihovih prijatelja.
“Najvažniji dio aplikacija i usluga koje vam pomažu u stvaranju
kontakata je olakšavanje pronalaženja ljudi s kojima želite stupiti u
kontakt. Tako da, kada se prvi put prijavite na društvenu aplikaciju,
ili aplikaciju za slanje poruka, opća je praksa da se za početak u nju
unesu svi vaši telefonski kontakti”, u izjavi je naveo glasnogovornik
Facebooka. “Ljudima se postavi izričito pitanje dopuštaju li unos
kontakata koje imaju na telefonu, to je objašnjeno u samoj aplikaciji
kada je počnete koristiti. Ljudi mogu u svako doba izbrisati informacije
koje su ranije unesene i mogu na svome računu uvijek vidjeti koje su
sve informacije o njima prikupljene.”
Facebook traži od korisnika dozvolu za unos osobnih podataka, a
razlozi za unos su razni. Adresari se unose kako bi se pomoglo
korisnicima u pronalasku prijatelja na društvenoj mreži, a algoritmima
da bolje odrede prioritete među raznolikim sadržajem. Iz sličnih razloga
Facebookov Messenger za Android traži dozvolu za čitanje poziva i
SMS-ova.
Trajnim brisanjem Facebook računa vaši se kontakti više neće unositi a sav do tada unesen sadržaj bit će izbrisan.