<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Namjerno pušta da ga svaki dan ujede hiljade komaraca, objasnio zašto

10. juni 2024, 9:20

Za većinu ljudi mogućnost da ih ugrize komarac je nešto što bismo vjerovatno radije izbjegli.

Međutim, jedan čovjek radi drugačije.

Objasnio je i zašto.Radi se o australskom doktoru Perranu Rossu, poznatom po svom nadimku "Čovjek komarac", koji ovo čini iz možda jedinog razumnog razloga - zbog nauke, prenosi Unilad.

Ross radi kao eksperimentalni biolog koji proučava komarce, uključujući i to koliko dugo mogu živjeti, kao i koje bakterije mogu nositi.S obzirom na to da su komarci jedne od najsmrtonosnijih životinja jer su prenosioci malarije, može se zamisliti zašto je njihovo bolje razumijevanje veoma važno.

Ali zašto gura ruku u kutiju punu komaraca? 

Pa, istraživanje zahtijeva od tima da ima dosta komaraca pri ruci kako bi mogli proučavati. I kao i sve životinje koje držite u zatočeništvu, s vremena na vrijeme im treba hranjenje. 

Nije opcija da komarcima ubace malo krvi koju bi mogli konzumirati. Jer ako im dozvolite da se hrane prirodno, održat će se što je moguće normalnije.

Stoga Ross ima nezavidan zadatak da hrani komarce. On to radi tako što jednostavno ubaci svoju podlakticu u kutiju i pusti insekte da se hrane njime, što znači da ga mogu ugristi hiljade u jednom danu. On pušta da ga grizu deset sekundi. Njegov najveći "ulov" bio je 15.000 ujeda komaraca.

Trenutno njegovo istraživanje uključuje rad na endosimbiontima. To je organizam koji živi unutar drugog, na primjer mnoge vrste bakterija koje naša crijeva nazivaju svojim domom.

Rossovo istraživanje se fokusira na to kako se ovi organizmi mogu koristiti u kontroli štetočina i bolesti i programima kontrole štetočina.Stoga, ako je išta vrijedno gurati ruku u kutiju punu komaraca, to je pokušaj borbe protiv bolesti i gladi.