<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najbolja zemlja u Evropi za kupanje - NEMA MORE!

Prema izvještaju o vodama za kupanje skoro 85 posto kupališta u Evropi rangirano kao "odlično".

05. august 2022, 12:37

Evropska agencija za životnu okolinu (EEA) u junu je objavila izveštaj o kvalitetu evropskih voda pogodnih za kupanje. Prema njemu, proglašena je najbolja zemlja u Evropi za kupanje, a zanimljivo je, da čak nema ni more. Prema izveštaju skoro 85 posto kupališta u Evropi rangirano kao "odlično", prenosi CNN.

Godišnji izveštaj o vodi za kupanje pratio je skoro 22.000 kopnenih i obalnih mesta za kupanje u zemljama članicama Evropske unije, Albaniji i Švajcarskoj. Zemlje ne moraju da imaju izlaz na more da bi dospele na ovu listu, jer se u obzir uzimaju i jezera i druga kupališta. Velika Britanija, koja je napustila EU, prvi put je izostala iz izveštaja.

AUSTRIJA, zemlja bez izlaza na more, poznata po brojnim prelepim jezerima, uključujući alpske vode jezera Ahen u Tirolu i smaragdno nijansiranog Vajsen jezera, nalazi se na vrhu lestvice. Čak 97,7 posto njenih voda proglašeno je odličnim.

Odmah nakon Austrije, u top pet su: Malta, Grčka, Hrvatska i Kipar. Portugal je na 10. mestu s 88,5 posto, a slede ga Italija i Španija. Destinacija privlačna turistima, Francuska, zaostaje na lestvici sa 75,7 posto. Poljska je najniže rangirana, sa samo 44,5 posto kupališta sa dobrim kvalitetom vode, piše Index.hr.

Kako bi došla do ovih rezultata, Evropska agencija za životnu sredinu u saradnji s Evropskom komisijom napravila je procenu tako što su lokalne i nacionalne vlasti uzimale uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale prisutnost bakterija koje ukazuju na zagađenje od kanalizacije i uzgoja stoke.