<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lipicaneri iz Prnjavora: Od ivice propasti do UNESCO-ve liste kulturnog naslijeđa

Lipicaneri iz BiH koji su uvršteni na ovu listu nalaze se na ergeli Vučijak u Prnjavoru.

Foto: BUKA

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa upisao je danas na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u Bosni i Hercegovini i još sedam zemalja.

Lipicaneri iz BiH koji su uvršteni na ovu listu nalaze se na ergeli Vučijak u Prnjavoru. Riječ je o tradiciji uzgajanja konja što je prepoznato i uvršteno na nematerijalnu listu kulturne baštine čovječanstva.ž

Ovo je jedina ergela u Bosni i Hercegovini, koja uzgaja svjetski poznatu pasminu konja – čistokrvne lipicanere, sa svim potrebnim pedigreima i DNK analizom svakog grla.

Davor Strika, direktor Muzeja Republike Srpske, rekao je da je upisivanjem uzgajanja konja lipicanera na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine dokaz da Republika Srpska ima bogatu kulturu i tradiciju.

"Tradicija uzgoja lipicanera treći je element koji je upisan na Uneskovu listu, tu su i 'Zmijanski vez' i 'Branje trave ive na Ozrenu' koje su upisane 2014. i 2018. godine. Ovim smo pokazali da republičke institucije sarađuju u svakom smislu i ostvaruju velike rezultate po kojima će Srpska biti dobro predstavljena u svijetu", rekao je Strika novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se radi na pripremi još jednog elementa koji bi mogao biti nominovan za Uneskovu listu, a riječ je o "Gustom Kozaračkom kolu".

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu, istakla je da Republika Srpska na preliminarnoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa trenuto ima 25 elemenata koji imaju mogućnost za nominaciju na Uneskovu listu, Listu dobrih praksi i Listu ugroženih elemenata.

"Upis na Uneskovu listu je tek početak priče i na ovaj način mi štitimo kulturno nasljeđe i naš identitet i promovišemo našu kulturu, te je prenosimo sa generacije na generaciju", istakla je Tanja.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede, istakao je da je Vlada Republike Srpske prepoznala značaj uzgoja lipicanera, te da je za ergelu "Vučijak" u Prnjavoru uloženo više od 3.800.000 KM.

Dodao je da danas na ergeli imamo 120 konja lipicanske rase.

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, upisao je tradiciju uzgajanja konja lipicanaca u BiH i još sedam država 2. decembra ove godine na Unesko Reprezentativnu listu nematerijalne baštine.

Ergela “Vučijak”, osnovana 1946. godine. Bila je vlasništvu SFRJ i služila za potrebe JNA.

slika

Šljivovica upisana na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa UNESCO-a: Šta to znači za BiH?

Kultura i zabava

Maja Isović Dobrijević