<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Krug koji se čeka: Zavirite u turbo-rotor u Banjaluci i pročitajte pravila

TEHNIKA VOŽNJE

21. mart 2023, 12:58

Turbo kružni tok u svijetu je već postao pravilo, a ne iznimka, a uskoro će biti izgrađen i u Banjaluci.

Zato, pravila vožnje u turbo rotoru...

Osnovne značajke turbo rotora su da nema beskonačnog kruženja, a niti prestrojavanja unutar toka, kako bi se u što većoj mjeri izbjegle tzv. tačke konflikta, pa je važno da vozači unaprijed znaju gdje žele ići i jednostavno slijede prometne znakove.

Turbo rotor ima veću propusnu moć u odnosu na klasičnu dvotračnu kružnu raskrsnicu. Kapacitet turbo rotora je veći nego kapacitet jednotračnih i dvotračnih rotora iz sljedećih razloga: na ulazima su u većini slučajeva dvije trake koje se direktno priključuju na dvije trake u rotoru; lijeva traka na ulazu se direktno priključuje na unutrašnju traku u rotoru čime se postiže maksimalna iskorištenost te trake; zbog kanalisanog vođenja saobraćaja vozač ulazi sigurnije u rotor. Kada vozač uđe u kružnu saobraćajnicu zauzimajući jednu traku, npr. spoljašnju, on dalje može samo da prati tu traku, te se ovim se smanjuje broj konfliktnih tačaka.

Turbo rotor projektovan je kao dvotračna raskrsnica sa spiralnim tokom kružnog kolnika, a vozni trakovi unutar kružnog toka međusobno su odvojeni uzdignutim razdjelnim elementima koji sprječavaju promjenu voznog traka na mjestu gdje to nije dopušteno.

Kod vožnje u takvim kružnim tokovima potrebno je da vozači prije nego uđu u rotor pravovremeno donesu odluku o željenom smjeru kretanja, te da prije ulaska u kružni tok zauzmu saobraćajnu traku koja je namijenjena za vođenje prometa u željenom smjeru.