<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako da zaštitite privatnost na internetu?

Meri Geligen je do nedavno bila na čelu tima zaduženog za sajber i specijalne operacije u Njujorku i vodila je neke od najvećih operacija kontrole na internetu – uključujući i hvatanje najpoznatijeg "cinkaroša među hakerima" Sabua.

02. juli 2014, 12:00

Nakon što je uhapšen, Sabu je odlučio da sarađuje s američkim Federalnim istražnim biroom i učestvovao je u nekim hakerskim "napadima", kako bi skupio dovoljno dokaza protiv svojih nekadašnjih kolega.

Geligen je sada konsultant za privatnost i sigurnost u kompaniji Deloitte, a u razgovoru sa novinarima CNN dala je nekoliko savjeta kako korisnici interneta mogu da zaštite svoju privatnost na mreži.

1. Mijenjati lozinku jednom mjesečno – Brojni stručnjaci za bezbjednost na internetu godinama upozoravaju na važnost snažnih lozinki.

Ako sajber kriminalci otkriju vaše lozinke meja ili drugih onlajn naloga, oni se mogu dokopati važnih informacija iz vašeg života i koristiti ih da vam isprazne bankovne račune, ukradu lične/intimne fotografije, privatne informacije itd. Zbog toga je bitno jednom mjesečno da promenite lozinke mejla i najvažnijih servisa koje koristite.

2. Ostavite lažne kontaktne informacije – Mnoge onlajn prodavnice prikupljaju brojne lične podatke o vama - ime, prezime, broj telefona, mejl, podatke o kreditnoj sposobnosti, plati i slično. Posljednji veliki hakerski napadi pokazali su da te informacije mogu pasti u pogrešne ruke, zbog čega Geligen uvijek savjetuje oprez u (onlajn) prodavnicama i da ostavljate, kada god je to moguće, lažne podatke.

3. Ne otkrivajte više informacija nego što morate – Kada nekome dajete svoje dokumente kako biste potvrdili identitet, ostavljajte što je moguće manje informacija. Takođe, pazite kada plaćate karticama kako osoba koja naplaćuje ne bi odnijela vašu karticu izvan vidokruga i prepisala sve bitne podatke s nje (broj kartice, datum isteka i dodatne brojeve koji su bitni prilikom plaćanja putem interneta).

4. Oprez prilikom korištenja bankarskih aplikacija – Geligen kaže da treba biti izuzetno oprezan, prilikom pristupa bankarskim aplikacijama "jer je to najjednostavniji način da vaš računar postane zaražen malwareom za špijunažu".

5. Jedan mejl koristite samo za junk e-poštu – Kada kompanije od Geligen zahtevaju e-mail adresu, ona im uvijek daje spam adresu na koju joj šalju promotivne poruke.

Za slučaj da hakeri probiju zaštitu tih kompanija i dokopaju se njene mejl adrese, njen "pravi" mejl ostaje zaštićen.