<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evo uz koje prirodne metode se najlakše riješiti osa i stršljenova i šta uraditi u slučaju uboda

Počinje sezona osa i stršljena, a mnogi muku muče s njihovom pojavom. Stršljeni su posebno opasni za pčele jer znaju napadati pčelinjake i mogu čak uništiti cijelo društvo.

26. maj 2023, 9:50

Prirodne metode

Jedan od načina uništavanja osa i stršljena jest korištenje insekticida, no postoje i prirodnije metode. Pčelari savjetuju ostavljanje mamaca.

Naime, plastičnu bocu napunite do pola pivom ili nekim slatkim voćnim sokom te izbušite rupe na njoj od jednog centimetra.

Objesite je na mjesto okupljanja kukaca ili postavite na dasku od prozora, balkon, tlo…

Stršljeni se sakupljaju i uz korijen drveća pa ih se možete riješiti i ljepilom za miševe. Komad kartona namažite ljepilom, a po njemu stavite komadiće voća. Stršljeni će doći na voće i ostati zalijepljeni. Ne zaboravite mijenjati kartone redovno.

Miris limuna

Ako vam je pak žao postaviti ovakve zamke koje će ih ubiti, možete ih svejedno držati dalje od svoga doma. Naime, ne vole mirise poput češnjaka, limuna, tamjana, kafe… Na mjesta gdje se okupljaju postavite nešto od navedenoga i tako ćete ih otjerati.

Ubod ose ili stršljena nije opasan, ali za alergičare može biti koban. Otrov može stvoriti opekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, nizak krvni pritisak.

Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta kako bi se smanjila oteklina. Izbjegavajte se češati i dirati ubod kako ne bi došlo do infekcije.

Takođe, nemojte stavljati nikakve proizvode poput ulja, krema, octa, gelova. Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite ljekaru, piše Dnevni Avaz.

Općenito, potrebno je pridržavati se općih pravila ponašanja: izbjegavati boravak u vrtovima i voćnjacima blizu cvijeća ili prezrelog voća, ne uznemiravati ove opasne kukce, ne mahati rukama jer zbog toga mogu postati agresivniji.

Jarke boje

Takođe, ne tresti stare grane s drveća jer ovi opasni kukci često ondje imaju gnijezda. Ukoliko opasni kukac sleti na ruku, pažljivo ga skinite povlačenjem papirnate maramice po ruci.

Ne hodati bosonog po travi jer neki od ovih opasnih kukaca rado borave u djetelini i izbjegavati nošenje preširoke odjeće u koju bi se opasni kukci mogu zavući i postati agresivni. Ne biste trebali oblačiti odjeću jarkih boja i ne nanositi na kožu intenzivne mirise.