<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dr Zdenka Škorić Kovačić: Prehlade, dilema i pitanja

Nauka još nije dala odgovor da li je za upalu grla ljekovitije koristiti toplo ili hladno ....

Da li pedijatri podilaze djeci kada savjetuju roditelje da djeci kod visoke temperature i bolova u grlu daju sladoled..

Kasna jesen i rano proljeće je period kada većina ljudi, kako starijih tako i djece osjete zdravstvene probleme. U tom razdoblju su česte prehlade dišnih puteva,kao što su upale grla,krajnika, sinusa, bronhija i pluća.To je vrijeme kada se bude i stare kronične bolesti.Hladno i vlažno vijeme,boravak u zatvorenim i pregrijanim prostorima naruši imunitet sluznice koja gubi svoj obrambeni mehanizam i ne može se suprotstaviti brojnim patogenima kao što su mikroorganizmi,virusi bakterije,toksini, alergeni koji izazivaju upale, kako organa za disanje tako i drugih organskih sistema.I ove godine svjedočimo da je veliki broj oboljelih od virusnih i bakterijskih infekcija.Za vrijeme pandemije korona virusom često smo se pitali zašto nema gripe i očekivanih bakterijskih infekcija kao što su,npr. Streptokokne infekcije Na sreću korona virus odlazi ,ali ove godine mnogo je oboljelih od virusa gripe te respiratornog sincicijalnog virusa i Streptokokom izazvanih bolesti.Bilježi se veći broj oboljelih sa teškim kliničkim slikama koje su izazvane invazivnim formama Streptokoka.Sumnja se da je takvo stanje vezano za narušen imunitet zbog preboljelog Kovida.

Bolestima dišnih puteva sklonija su djeca i više oboljevaju nego odrasli. Mnogo je razloga što djeca često imaju probleme sa dišnim putevima, a to je:

-nerazvijen imunitet,

-organizam djeteta je u fazi brzog rasta i razvoja,

-nepravilna prehrana,

-boravak u vrtićima i školama,

-izloženos dimu cigereta zbog pušenja roditelja.

Ove godine mnogo je veći broj oboljele djece u odnosu na predhodne godine .Tegobe koje djeca imaju su bol u grlu pri gutanju,osjećaj žarenja, pečenja,visoka temperatura, groznica,curenje iz nosa, kašalj, malaksalost, bolovi u kostima i mišićima.

U kasnu jesen i rano proljeće djeca su izložena utjecaju vanjskih faktora kao što je hladan,vlažan i zagađen zrak koji narušava funkciju zaštitnog sloja (cilijarnog ,četkastog) sluznice. Taj aparat čisti sluznicu dišnih puteva i sprječava taloženje sluzi. Narušenom funkcijom tog aparata na sluznici se taloži sluz te prašina iz zagađenog zraka sa virusima, bakterijama,alergenima, toksinima itd.Takva sluz se dugo zadržava i postaje sve gušća i teško ju je iskašljati iz dišnih puteva i postaje idealna podloga za razvoj upale.Bolesno dijete nema snagu da izbaci toliku količinu sluzi pa ga uporni kašalj zamara i iscrpljuje.Vrlo često se velika količina sluzi guta i kod odraslih biva sterilizirana pod utjecajem želučane kiseline, ali kod djece to nije sasvim moguće jer je želučana kiselina djece blaža. Progutana sluz stvara kod djeteta i probavne poteškoće pa se djeca često žale na bol u trbuhu.

Evo nekoliko savjeta kako pomoći djeci da se lakše izbore sa infekcijama.

Jedan od veoma važnih obrambenih mehanizama jeste:

PRAVILNO DISANJE NA NOS

kako bi izbjegli negativne posljedice infekcije. Disanjem na nos udahnuti zrak se vlaži, čisti i zagrijava na temperaturu tijela,37 st.C.Takav zrak ne iritira donje dišne puteve i štiti ih od upale pluća i bronhitisa.Na žalost, djeca često dišu otvorenih usta zbog prisustva povećanog trećeg krajnika ili alergije pa su kod njih upale i gornjih i donjih dišnih puteva češće nego kod odraslih.Disanje otvorenih usta isušuje sluznicu dišnih puteva i čini je manje otpornom na infekciju i alergiju te izaziva gubitak vode u organizmu tj. dehidraciju djeteta. Iz tog razloga djeca često piju vodu u jutarnjim satima poslije buđenja i zabrinjavaju roditelje. Roditelji često pomisle da dijete ima povišen šećer u krvi i da zato piju više vode.Ukoliko to zamjetite kod svog djeteta zamolite pedijatru da vas uputi na pregled kod ORLspec.Otorinolaringolog će vidjeti da li dijete ima povećan treći krajnik i da li je sluznica nosa izmijenjena.

Prehlade i viroze se ne liječe antibiotikom već se sprovode simptomatske mjere liječenja. Često su roditelji zabrinuti ako im liječnik ne prepiše antibioti i ne vjeruju da se samo simptomatskim i higijensko-dijetetskim mjerama može liječiti infekcija Antibiotik ne liječi virusne bolesti i može imati više štete nego koristi. Jedini i djelotvoran lijek jeste savjet liječnika da se primjenjuju mjere kao što je,

-snižavanje povišene tjelesne temperature,

-mirovanje

-hidriranje sa većom količinom tekućine

-prehrana

-higijena tijela

Kod roditelja postoji veliki strah kada dijete dobije povišenu temperaturu i odmah pribjegavaju davanju antipiretika u visokim dozama ( Paracetamol,Brufen) Savjetujemo roditelje da ne snižavaju temperaturu koja je do 38,5 st.C,jer snižavajući lijekovima temperaturu koja je niža od 38,5 narušavamo imunitet djeteta i dovodimo ga u opasnost da previše snizimo temperaturu tj.izazivamo na taj način stanje podhlađivanja što može uzrokovati ozbiljne posljedice po zdravlje djeteta.Veća je opasnost pad tjelesne temperature na 35 st.C nego li 39,5 st.C.Tako oduzimamo snagu imunitetu djeteta da se brani od uzročnika bolesti kao što su virusi, bakterije,gljivice i dr. Dokazano je da i u slučajevima kad dijete ima i mnogo višu temperaturu a živahno je i ne žali se na glavobolju nije potrebno davati lijekove za snižavanje temperature.Ono što je najvažnije kada dijete ima povišenu temperaturu jeste da pije što više tekućine i da ga tuširate mlakom vodom.U situacijama kada je temperatura visoka i skokovi se javljaju svakih 4 sata dobro je kombinirati Paracetamol i Brufen u dovoljnim dozama.

Želim da se prisjetite savjeta naših baka da se utoplimo,da pijemo tople napitke, i jedemo toplu hranu kako bi brže ozdravili.Naši pretci su vjerovali da hladnoća izaziva upalu.

Od tih davnih dana do danas postoji dilema na koju ni znanost nije dala definirano mišljenje,da li kod prehlade koju prati bol u grlu,osjećaj pečenja i žarenja treba primijeniti hladne ili tople napitke.

Dakle, da li na upalu treba staviti hladno ili toplo!?

Dokazano je da će kockica leda,ili komadić sladoleda ublažiti bol u grlu svojim efektom hlađenja oboljelog tkiva.

Svi znate da se djeci poslije operacije krajnika daje sladoled, pa je to često savjet pedijatra da dijete konzumira sladoled kad ga boli grlo ili ima visoku temperturu.Taj savjet raduje mališane, mada nas roditelji gledaju sa nevjericom.Konzumiranje sladoleda ne savjetujemo da bi obradovali djecu već zato što je sladoled i veoma hranljiva namjernica sastavljena od mineralnih soli,enzima,šećera vitamina.Sladoled ublažava bol kod upale grla i treba ga davati djeci s tim da je neophodno dijete naučiti na koji način se jede sladoled.Komadić hladnog sladoleda treba otapati u ustima i na taj način ćemo postići analgetski učinak ( smanjiti bol),ali samo na kratko vrijeme.Hladnoća sužava krvne žile i djeluje kao anestezija.Nakon konzumiranja sladoleda bitno je usta isprati vodom jer u suprotom šećer iz sladoleda stvoriće uvjete za razvoj bakterija, virusa i gljivica.

Sladoled zaista pomaže u liječenju angine u početnoj fazi bolesti kad je prisutna grlobolja.Bakterije i virusi se na hladnoći sporije razvijaju.Efekat djelovanja je kratkotrajan i ne rješava problem upale.Sličan efekat imaju i pastile koje svojim sastavom mentola, eukaliptusa i sličnim supstancama hlade upalu tkiva i suprimiraju bol.

Sa druge strane savjetuje se konzumiranje toplih napitaka i reklo bi se da je to kontraverza predhodnim savjetima vezanim za led i sladoled.Ipak,nije tako.

Evo zašto je neophodno uzimati veće količine toplih napitaka kao što je čaj, limunada, sokovi ,voda i juhe.Topli napitci griju tijelo,šire krvne žile i ubrzavaju cirkulaciju koja pomaže imunološkom sistemu da se brani. Djeca su sklona brzoj dehidraciji tj. brzom gubitku vode iz tijela zbog povišene temperature, kašlja , obilne sekrecije iz nosa, disanja otvorenih usta.U tim situacijama nagomilana sluz postaje gusta, ljepljiva i teško se iskašljava što dodatno zamara dijete.Ukoliko dijete pije mnogo više tekućine lakše izbaci sekret iz dišnih puteva.

Veoma je važno da djetetu utoplimo stopala i da ne hoda boso po hladnoj podlozi bilo poda ili pločica ili da boravi u mokroj obući.Znanstveno je dokazano da hladna stopala izazivaju refleksno vazokonstrikciju tj. sužavanje krvnih žila sluznice nosa,usta, grla, i drugih organa,a to smanjuje imunitet sluznice i upala se brzo razvija jer sluznica gubi sposobnost čišćenja i otklanjanja sluzi iz grla.Zbog te velike količine guste sluzi neophodno je piti što više toplih napitaka da bi se sluz razložila i postala lakša za izbacivanje.

Kada je dijete bolesno TUŠIRANJE toplom vodom je poželjno jer će udisanje toplih para imati blagotvorno djelovanje na sluznicu dišnih puteva. Topla voda širi krvne žle i ubrzava cirkulaciju što pomaže da se dišni putevi otvore i da se toksini brže izbace iz organizma.

Savjetujemo da se prije izlazka na hladnoću obavezno stavi šal preko lica i da se utoplimo jer na taj način udišemo topliji zrak i pomažemo imunom sistemu da se brani od infekcije.

Ono što je neophodno u stanjima bolesti, iscrpljenosti, malaksalosti , bolova u mišićima i kostima kako djeci tako i odraslima jeste savjet da jedu PILEĆU JUHU.

Narodno vjerovanje da pileća juha krijepi, liječi, osvježava iscrpljen organizam potvrđeno je i znanstveno.U pilećem mesu nalazi se aminokiselina cistein koja razlaže sluz i sekret i olakšava disanje Pileća juha sprječava nakupljanje odumrlih stanica koje se talože na sluznici nosa tijekom prehlade i na taj način uzrokuju neprijatnu začepljenost nosa,grlobolju i otežano disanje.

Slanost juhe djeluje antimikrobno na viruse i bakterije u grlu.

Preko juhe unosi se više vode i smanjujemo mogućnost dehidracije organizma,a pare iz tople juhe imaju inhalatorni efekat na sluznicu nosa i sinusa i jača organizam.Znanstveno je dokazano da pileća juha spriječava stvaranje neutrofila koji gutaju bakterije i stvaraju sluz na sluznicama dišnih puteva.Povrće koje se dodaje u juhu kao što je mrkva,celer,peršum, crveni luk-kapula osiguravaju Beta -karoten, a crveni luk djeluje antioksidantno,razlaže sluz i podiže imunitet.

Pileću juhu treba jesti i kad smo zdravi jer svaka žlica juhe svojim mirisom i okusom čuva sjećanje na topli dom i djetinjstvo.

Naučimo našu djecu da čuvaju uspomene i ljepotu djetinjstva kao čarobnu oazu života.

Zaključak:

Dakle, bilo da konzumiramo hladno ili toplo sigurno je da i jedno i drugo pomaže tijelu da brže ozdravi

Da bi smo spriječili nastanak bolesti i da bi smo liječili bolest djece treba da:

piju dosta toplih napitaka,

da dišu na nos,

da im stavimo šal preko nosa i usta,

da ih tuširamo toplom vodom,

da im stopala budu topla,

da ih naučimo da jedu pileću juhu kako bi im djetinstvo bilo lijepo i veselo.

Sve isto vrijedi i za odrasle..

Prim.dr. Zdenka Škorić-Kovačić,  pedijatar-kardiolog