<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjaluka: Promocija zbirke priča Ognjena Vlačine pod nazivom “Talandara”

U sijedu, 4.oktobra

30. septembar 2023, 3:12

U sijedu, 4.oktobra, u sali Jablan Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (treći sprat) sa početkom od 19 časova biće održana promocija zbirke priča Prijedorčanina Ognjena Vlačine pod nazivom “Talandara”.

Najavljujući ovaj događaj u Banjaluci Vlačina je napisao:

"Predratnu Banjaluku pamtim kao mali dječak što hita u posjetu velikom gradu i legendarnoj Buba Mari. To je Tetka Mara, oštroumna, sitna i hitra žena, rođena sestra naše Bele Bake, identičnog osmijeha i ljudskih vrlina. Kao nasljednica izdašne vojne penzije uvijek je nas sitne pilliće darivala slatkišima i nježnošću, prekomjerno. Sličnom energijom i ljubavlju kao naša Bela Baka, ali obojena drvenim štapom i slabom, šepavom nogom.

Kroz ratne dane i adolescenciju, u Banjaluci sam vodio nebrojene fudbalske okršaje – protiv crvenih iz Naprijeda, plavih BSK-ovaca i naravno velikog Borca. Mi iz prijedorskog Rudara smo uvijek bili drčni i nismo se dali brojnijima iz većeg grada.

Po jednom jesenjem, kišnom danu, na stadionu BSKA-a mi se desila i prva zvanična utakmica u mlađim kategorijama. To se ne zaboravlja. Magija prvog poljupca.

Kroz studentske dane u Banjaluku povremeno svraćam na žurke, proslave Novih godina ili koncerte. Dovoljno da se nekoliko puta zaljubim pored Vrbasa – u jednu nježnu ljepojku sa hora, zatim crvenokosu mačku iz Sane i plavooku slikarku, brinetu. Godine zaljubljivanja i pravog ludovanja.

U posljednjih par godina Banjaluci rado dolazim jer tu živi mnogobrojna, voljena rodbina koja se tu slila sa raznih strana, ali i nekoliko vrijednih prijatelja kojima se uvijek rado vraćam. Pomenuću i redakciju BUKA magazina sa kojima godinama uspješno sarađujem iako se nikada nismo uživo susreli.

Sve u svemu, Banjaluku volim i osjećam istinski kao jedan od svojih gradova, tako da mi je izuzetna čast i zadovoljstvo da kraj Vrbasa predstavim zbirku priča Talandara i vidim drage ljude i sve ljude dobre volje koji vole pisanu riječ.

Živjeli, hvala i vidimo se!

P.S. Poslije na kraft pivu u MCB, normalno .."