Pismo jedne žene: Nismo debele, nego kultivisane

Prije nekog vremena, na ulazu u jedan gym, stajala je fotografija prelijepe, mršave (ajde, reći ćemo fit) žene. Iznad njene glave pisalo je: 'Ovoga ljeta, želite li biti sirena ili kit?'

20. juli 2015, 12:00

 Odgovorila sam im:

'Dragi moji,

Kitovi su uvijek okruženi prijateljima (delfinima, fokama, znatiželjnim ljudima), seksualno su aktivni i nježno odgajaju svoju djecu. Zajedno s delfinima ludo se provode, prave dobre žurke na kojima se dobro jede. Plivaju po čitave dane i putuju u mjesta poput Patagonije, Barentsovog mora ili do koralnih grebena Polinezije. Odlično pjevaju i ponekad čak snime CD sa svojim glasovima. Impresivni su i voljeni, a dobri ih ljudi brane i dive im se.

Sirene ne postoje.

Ali kad bi postojale, stajale bi u redu ispred psiho-klinika jer bi kao prvo imale problem podijeljene ličnosti: žena ili riba?

Ne bi mogle biti seksualno aktivne, niti rađati djecu.

Da, bile bi slatke, ali usamljene i tužne.

I mirisale bi na ribu. To samo rijetki mogu podnijeti.

Da stvarno moram birati - izabrala bih da budem kit.

Volim jesti sladoled s djecom, večerati s partnerom, jesti, piti i zabavljati se s prijateljima - koliko se god mediji trudili da nam nametnu mršavost.

Uostalom, mi žene se udebljamo jer se u nama nakupi toliko iskustva i mudrosti da nam ne stane sve to u glavu, pa se fino proširi po tijelu.

Znači, nismo debele nego kultivisane.

I svaki put kada ugledam svoje obline u ogledalu, pomislim: 'Kako sam veličanstvena!'