<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Marko Vidojković: Građani Srbije nisu između dve vatre, oni su vatra!

To je ono što smo čekali, zapravo nismo ni znali da to čekamo, ispalo je bolje od svih naših iluzija o hrabrim naprednjacima koji otkazuju poslušnost svojim kapoima i tako ruše Vučićev sistem iznutra. Jok. Ovako se sistem ruši. Pada kiša. Ajmo odavde.

29. maj 2023, 8:43

Evo kako je došlo do rečenice iz naslova: Vodio sam duži dijalog preko instagrama s političkim istomišljenikom kog ne poznajem lično (umem to da radim), a povod je bio brisanje epizode DLZ s Jovom Bakićem. Tada konkretan povod još nije bio poznat, pa se taj moj istomišljenik raspitao na portalu šta bi, a odatle je brzo stigao odgovor da je epizoda skinuta “zbog neprimerenog rečnika”, a “u dogovoru sa autorima”.

Evo, ja ni sada nisam do kraja siguran da li se neprimeren rečnik odnosi na moje obraćanje patrijarhu, verovatno da, ali nije ni bitno, jer kada me je urednik pozvao da popričamo “oko svega”, glas mu je bio takav da sam preskočio razgovor i rekao “Što se Nenada i mene tiče, radite s epizodom šta hoćete” i oni su je obrisali. U ovako gadnim vremenima, kada su redakcije za koje radimo pod neprekidnim pritiskom, a naše kolege, zbog onoga što govorimo, mogu ni krive ni dužne da nadrljaju, sumnje nema - jedna epizoda nije skupa cena da smirimo situaciju.

Već je jedna epizoda DLZ bila obrisana (“ćevapi”), i moja kolumna u “Danasu” je obrisana (“Raj u Vuka Vrčevića”) i sve su to dobri strateški potezi u vremenima kada se režim agresivno koristi svim sredstvima u borbi protiv slobode medija i slobode govora. Sve ostalo što treba da znate o ovom slučaju, rekao sam u narednoj epizodi DLZ. Najbitnije je da DLZ postoji. Proživeli smo tri nenormalne godine na TV Šabac i još tri smrtonosne na nova.rs i ako smo nešto naučili, to je da emisija mora da se nastavi po svaku cenu, jer druge takve nema.

Ovde nije reč o cenzuri, reč je o zajedničkoj borbi redakcija i kolega za slobodu govora, krvavoj medijskoj partiji šaha, u kojoj ponekad treba žrtvovati topa (a epizoda sa Jovom Bakićem bila je TOP), ne samo da bi se sačuvala kraljica, nego možda i da bi se dobila partija. Pošto sam na društvenim mrežama objavio da neko iz opozicije neće u DLZ jer će ih režim pljuvati zbog nas, mom istomišljeniku sa Instagrama sam ekskluzivno, pre snimanja 258. epizode DLZ, otkrio da je reč o Ćuti.

Kako se samo naljutio taj moj istomišljenik. Nije jedini. Mnogi su se naljutili na opoziciju i pre nego što su saznali o kome je reč, jer za dolazak u DLZ, ne samo u 2023, već od početka, treba imati hrabrosti. Ovo su gledaoci ocenili kao nedostatak hrabrosti. Ja bih, pre, rekao da je reč o kalkulaciji. Kad ti neko kaže “kvarite nam posao”, znači da je sračunao da je sa DLZ u minusu, a obračun sa režimom, u kom opozicija igra važnu ulogu, jer druge opozicije nemamo, je u toliko vreloj fazi, da će i nama i opoziciji prijati da odmorimo jedni od drugih.

DLZ nije ničija medijska udaraljka, niti nečiji politički igrač. Nenad i ja igramo isključivo za publiku, što je i poenta kvalitetnog šou programa i zbog toga skoro da nema političara, koji nam nije slao plačna pisma zbog ovog ili onog gosta. Treba jasno razdvojiti DLZ od opozicije, baš zato što nas režim uporno spaja. Kad se zna da su Kosovo, crkva i ostale populističke teme nešto na čemu se ubiru glasovi, logično je što je u jednom trenutku deo opozicije izvećao da im DLZ “kvari posao”, jer Nenad i ja delimo stavove nepopularne među glasačima na koje opozicija mora da puca da bi završila “posao”.

Zato postoje kolumne u Buci, da mogu svečano da izjavim kako DLZ nema nikakve veze s opozicijom, niti ima političkih pretenzija, Oni su nam dragi samo zato što su opozicija. Sve ih poznajemo lično, a kad biste znali koliko se međusobno preziru, bili biste dosta blaži prema njima, jer je apsolutno jedinstvo ono što nam treba u ovom istorijskom i sudbonosnom trenutku. Da li je, međutim, ovaj trenutak istorijski i sudbonosan?

Trenutak u kome su dan za danom izvršena dva masovna ubistva svakako je i istorijski i sudbonosan. Ta dva dana su trenutak u kom se rodila nekontrolisana smrtonosna nakaza, koja je jedanaest godina rasla u utrobi antisistema koji vlada srpskom antidržavom. Razulareno, bezumno nasilje, koje je prvih dana pretilo da će se pretvoriti u nasilje svih nad svima, rezultat je nakaznog, nedomaćinskog, pa usudiću se da reknem i satanističkog vladanja Srbijom.

Svesni ili kolektivno nesvesni pasnosti koja se nadvila nad Srbijom, a onda i toga čije je čedo takva opasnost, građani su osetili potrebu za okupljanjem. Kao kada je zemljotres, pa svi izađu na ulicu, stanu jedni pored drugih i pričaju o zemljotresu. Ili kada je bombardovanje, vidim, pola zgrade čuči u podrumu i pričaju o bombardovanju. Isto tako, dva masovna ubistva pozvala su građane napolje, da se okupe i ustanu protiv režima koji je porodio užas u kome smo se našli.

Ovo je primetila i (demokratska, zeleno leva, proevropska, građanska) opozicija, koja je artikulisala zahteve protesta, i formalno zakazala okupljanje, koje bi se dogodilo i bez njih.. Isprva su me njihovi zahtevi nervirali, jer zna se ko je kriv, samo je jedna ostavka dovoljna da se cela mračna bajka završi. Oni su, ipak, ispostavili nekoliko zahteva, koji, ako budu usvojeni, omogućavaju nešto bolje uslove za buduće izbore.

Čekaj, kakve sad izbore, zar nismo izašli na ulice u ime ubijenih? Nije valjda da je opozicija kidnapovala protest da bi sebi nameštala izborne uslove? Ovakva pitanja i ja samom sebi postavljam, budući da sam po prirodi impulsivan i besan, ali srećom, tu je kolumna u Buci, da mogu da pred vama artikulišem misli, te da samom sebi, a možda i vama, dodatno pojasnim šta se zaista događa petkom (i jednom subotom) na protestima “protiv nasilja”.

Koga kroz život u Srbiji vodi bes, na ovim protestima ukazaće mu se prodajna izložba srpske proevropske opozicije. Ko izlazi na ulice vikendom iz pijeteta prema mrtvima, on će na opoziciju gledati kao na jedinu koju imamo. Opozicija je, u krajnjoj liniji, preuzela odgovornost za ove proteste, za razliku od protesta “1 od 5 miliona”, kada je takođe opozicija vodila proteste, ali je bila previše nepopularna da bi to javno i objavila. Zahvaljujući tome što su ovi protesti formalno organizovani, onemogućeni su incidenti i ubacivanje režimskih provokatora.

Posle veleslaloma sa bojkotom izbora, pa izlaskom na izbore, pa odbijanje razgovora sa Vučićem, pa razgovor sa Vučićem, ipak smo se pomerili u odnosu na 2019. Vidite, i ja o ovim protestima pričam kao o “1 od 5 miliona 2.0”, jer cilj svih protesta u Srbiji jeste borba za povratak demokratije i za kraj terora, a to mora da se postigne na izborima. A za pravedne izbore, za početak, neophodno je da se smeni REM, da RTS postane objektivna, da Pink i Hepi ostanu bez nacionalnih frekvencija, te da Gašić i Vulin podnesu ostavke. I neki anketni odbor, ako se ne varam.

Da su protesti bili kao u mojim snovima, svakodnevno, u svim gradovima, puni suza i besa, verovatno bi do sad bili krvavo ugušeni. Da je zvaničan zahtev bio ostavka Aleksandra Vučića, on bi na taj zahtev odgovorio agresivno i posle dva ili tri batinanja građana, protesti bi se ugasili, a on bi postao još veće čudovište. Zato se ja ne bavim politikom, niti ću se ikad njome baviti. Ja javno komentarišem zbivanja i jasno i glasno ispravljam sopstvene greške u hodu.

Opozicija ima svoje zahteve, a narod na ulicama svoj. Konačno se više ne čuje besmisleno i kontraproduktivno (mada ponekad tako slatko) “Vučiću, pederu”, već “Vučiću, ostavka”. Da se vratimo na Ćutu. Pita me taj moj istomišljenik na instagramu, razočaran i u vlast, a i u opoziciju, “Mare, zašto mi uvek moramo da se nađemo između dve vatre?”, a meni sine, i to odmah podelim s njim: “Narod nije između dve vatre, narod je vatra”. Narod koji ide na proteste “protiv nasilja” to i oseća. Oni su vatra. Oni su požar.

Kad na proteste idu i oni koji su do juče bili neodlučni, koji nisu želeli da se eksponiraju, koji nisu hteli da se bave politikom, a sad idu bukvalno svi - to je požar. Čvrsto verujem da su ga svesni i vlast i opozicija, koja ga formalno drži pod kontrolom. Kako vreme protiče, tako se udaljavamo od povoda za ulični bunt. To ne znači da je povod nestao, on je sada duboko utisnut u svakog ko izlazi na ulicu. Nedužne žrtve su ono što građane svakog vikenda nagoni da u sve većem broju izlaze na ulicu i već samom svojom dostojanstvenom i veličanstvenom brojnošću pokažu ko je trenutno glavni u zemlji.

Vučić, koji sebe smatra majstorom manipulacije i misli da se podmićivanjem može izvući iz svakog problema, pokušao je sve. Iz njegovih medija traje neprekidna paljba po opoziciji, po nezavisnim medijima, po građanima, umanjuju se brojevi protestanata, pljušte uvrede, od Jove Bakića pravi se Karlos Šakal, izobličena Ana Brnabić bestidno sipa laži sa skupštinske govornice, a onda kreću i lapsusi, koju su joj brži od pameti - pred kamerama baljezga da se vlast neće smenjivati na izborima i poziva građane na protest “protiv nasilja”.

Prozivala je opoziciju da se ogradi od Jova Bakića i onda se Janko Veselinović javno ogradio od stavova profesora Bakića i šta ćemo sad? Ovo je bio gorak zalogaj (za Veselinovića), ali, upamtite, ova borba je sve samo ne fer. Svi mi znamo ko je Bakić, a posle sramotnog ograđivanja opozicije od njegovih socioloških teza starih četiri godine, profesor je postao još veći, a režim je ostao bez jednog od glavnih (pritom potpuno besmislenih) aduta u svojim medijskim iživljavanjima. Javnim ograđivanjem podkasta DLZ od opozicije i jasnim naglašavanjem da mi ništa s njima nemamo, režim ostaje bez još jednog “aduta”.

Sada stižemo do glavnog događaja u ovoj analizi. Ono što se desilo u Beogradu, 26. maja je istorijski primer fatalne greške šahiste iz bloka i bivšeg predsednika SNS. Sve je uradio kako treba, posejao je strah među članovima SNS, ispretio, ucenio, potkupio, sve moguće autobuske prevoznike unajmio, samo da bi dovukao što veći broj pristalica u Beograd. Sigurno je i vremensku prognozu proučio, ali je mislio: “Stajaće, kisnuće i klicaće mi.”

Kažu da je celu noć vrištao na Darka Glišića, lomio kvake, otkazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, ako se to tako zove, jer desilo se ono najgore, gore od sna u kome sanjač polaže ispit pred celim razredom bez odeće: na pola mitinga, više od pola dovedenih okrenulo se i otišlo. Dosta je brate. Pljušti kiša. Grmi. Autobus je u tri lepe. Gde je nestao vođa grupe? Ma, kud sam i dolazio. Suočen sa time, firer je održao najbedniji u istoriji bednih govora, pred polupraznim platoom punim odbačenog smeća. Nije moglo gore nego da se svi okrenu i odu, pola sata pre govora velikog vođe.

To je ono što smo čekali, zapravo nismo ni znali da to čekamo, ispalo je bolje od svih naših iluzija o hrabrim naprednjacima koji otkazuju poslušnost svojim kapoima i tako ruše Vučićev sistem iznutra. Jok. Ovako se sistem ruši. Pada kiša. Ajmo odavde. Okupljanje takozvane “druge strane”, koja je svakako svesna onoga što se dešava u zemlji, nije se dogodilo zbog ubijenih u Beogradu i Mladenovcu. Oni su se okupili zbog podjednako strašne spoznaje - ajmo odavde, grom će nas spaliti,, kakvi smo. Okupljeni na toj osnovi, oni su otišli, ne samo sa mitinga, nego i sa spiska poslušnika režima.

Toliko u ovom trenutku vredi Aleksandar Vučić - jedno jače nevreme. I manje. Za ovu sramotu svi znaju a mogu da zamislim kakva je atmosfera bila među “dezerterima”. Kad jednom dezertiraš, nema vraćanja u stroj. Međusobno, oni su brzo i lako opravdali svoje povlačenje - ucenjuju nas, prete nam, hoće da biju, gle šta uradi od zemlje, prodade Kosovo, izdajnik. Uz istodnevno iživljavanje kosovske policije nad malobrojnim Srbima koji su ostali na severu odmetnute pokrajine, te isticanje kosovskih zastava na zgradama severnih opština, Vučićev poraz je potpun.

Narednog dana, gomiletina sveta ponovo se okupila i prinudila RTS da objektivno izveštava o protestu “protiv nasilja”. Pardon, zajedno sa firerovim fijaskom od prethodnog dana, prinudila je RTS da objektivno izveštava o protestu “protiv nasilja”. Nema ko nije bio na tom protestu, a mislio sam da su se na prethodnom izređali svi. Nošen senima žrtava dva masakra, “požar protiv nasilja” je nezaustavljiv. Opozicija će, nadam se, spremno dočekati ovaj Vučićev nokdaun (dojučerašnji Vidojković bi rekao nokaut) i izmudrovati kuda dalje požar treba da se širi.

Ukoliko je možda i računao na tihu podršku nekoga iz opozicije, sad, kad je javno ponižen od sopstvenih članova, Vučić može na to da zaboravi. Znam ja kakva je opozicija kad nanjuši krv. Zna i opozicija zna da građani pažljivo prate svaki njihov korak (od petka i građani koje je SNS dovukla na miting). te da će odmah kazniti svako popuštanje pred autokratom na kolenima. Ima tamo još (demokratske i proevropske) opozicije, koja je spremna da preuzme kontrolu nad požarom, a i toliko pametnog i časnog sveta, da od protesta očas posla može nastati narodni pokret..

I mene je poteralo da se vratim u Srbiju, čisto da ne bih grizao zidove hiljadu kilometara udaljen od spektakla čiji sam i ja nekakav deo. Stižem na granicu. Policajac me pita “Jel ti vodiš onu emisiju?” “Vodim”, kažem. “Pljuješ vlast, a?” “Pljujem”, odgovaram. “E, ako.” Iznenađen, kažem: “Pazi, da te neko ne čuje”. “E baš me zabole”, odgovara i ja ulazim u zemlju. Dobro, prvo prolazim kraj carinika, koji me pita “Nešto za prijaviti?” “Jok.” “Jok”, ponavlja i smeje se tako srdačno, da mi je došlo da ga zagrlim. E, onda ulazim u zemlju.