Marko Vidojković: Dan mrmota” u Velikom Trnovcu

Ustav kaže da će predsednik, ako nije u stanju da obavlja svoju dužnost, a ovaj nije, jer se, ako je verovati Čanku, usr’o od straha, biti smenjen

26. juni 2022, 7:37

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su trećeg aprila. Pre trinaest nedelja. Poznato je kome pripada 249 od 250 poslaničkih mesta. Da nas režim jebe u glavu sa ponavljanjem izbora u Velikom Trnovcu skontali smo negde pred Vučićevo polaganje zakletve za drugi predsednički mandat.

Bili smo u fazonu, ah, da, ludak ne sme pred novim sazivom skupštine (opozicijom) da drži svoju cirkusku tačku, pa se zato odlaže objavljivanje konačnih izbornih rezultata. Rekao je svojim nalogodavcima: “Joj, samo da ne polažem zakletvu pred novim sazivom skupštine, zajebavaće me opozicija, okrnjiće mi autoritet pred narodom, pa neću noći da izvršim sva vaša naređenja. Predlažem da ponavljamo izbore u Velikom Trnovcu”. Oni su rekli: “Okej, razumemo. Ali, odmah posle zakletve, da se završe izbori!” On: “Da, da, naravno.”

Klovn je, međutim, 31. maja, pred svojom jednumnom paralmentarnom sramotom, položio zakletvu, a izbori u Velikom Trnovcu su nastavili da se ponavljaju. Znači, nije polaganje zakletve, skontali smo dva meseca posle izbora, a skontali su to tada (valjda) i njegovi nalogodavci. On odlaže objavljivanje konačnih rezultata izbora da bi se skupština sastala što kasnije, odnosno da bi se nova vlada izglasala što kasnije (u ovom trenutku to može biti čak krajem oktobra), to jest, da bi izvršenje naređenja došlo na red što je kasnije moguće.

Bili smo ubeđeni da će, pod pritiskom nalogodavaca, izbori u Velikom Trnovcu konačno biti održani dvadeset trećeg juna, ali nisu, zbog dojave o bombi. Peto glasanje Velikih Trnovčana zakazano je ekspresno, za 30. jun, 2022, a da li će ovog puta izbori uspeti, to niko ne može da zna. Verujem da je bilo dranja preko telefona na Budalu br. 1, pošto je uspeo sebi da kupi još sedam dana, a verujem da će biti još dranja, ako uspe da kupi novih sedam, narednog četvrtka.

Šta, osim dranja, može da mu se desi? Zapad mu je zavrnuo ruku otkrivanjem bezbrojnih mafijaških afera, pa tako možemo narednih dana očekivati da će iz nevidljivih fioka nešto ispasti, ili će neko nešto ispričati, što će ga iskompromitovati u dovoljnoj meri da izbori konačno budu završeni. Počeli smo da paranoišemo kako on možda i nema uticaja na to šta se dešava u Velikom Trnovcu, imajući u vidu da se fajt vodi između ruske političke ispostave SPS, s jedne i Šaipa Kamberija, vođe lokalnih Albanaca, s druge strane.

Možda je SPS totalno van kontrole, možda im iz Moskve stižu nalozi da prave sranja (pravili su sranja 23. juna, pre dojave o bombi), pa ih oni prave, pa izbori ne mogu da se održe. Imajući u vidu da su Veliki Trnovčani poznati trgovci, možda se i sada trguje naveliko, sa svima, sa Rusima, sa firerom, sa socijalistima, samo je roba o kojoj je ovog puta reč - vreme. Albanci iz takozvane “Doline” situaciju predstavljaju kao maltretiranje države Srbije, koja ih onemogućava u naporima da se izbore za svoj jedan, mali ali veliki mandat. Ovo bi možda malo više pilo vodu da Šaip Kamberi već nije narodni poslanik.

Taman smo hteli da izludimo od silnih teorija koje su nam se rojile po napaćenim glavama, kad je danas Vučićev wingman Nenad Čanak razvejao sve sumnje rekavši da padron odlaže izbore, jer postoji mogućnost da će ga Rusi ukokati ako se izbori završe. Kao što su, ni manje ni više, Rusi ukokali Zorana Đinđića, kaže Čanak u istom intervjuu. Vau. Kakav top spin bekend, pravo po mozgu. Lik je mrtav ‘ladan, javno, obnarodovao da predsednik vrši niz krivičnih dela, tako što namešta (sam, ili sa SPS, ili sa Šaipom, ili svi skupa) da se izbori u Velikom Trnovcu održe što kasnije, u strahu za svoj život. Ustav kaže da će predsednik, ako nije u stanju da obavlja svoju dužnost, a ovaj nije, jer se, ako je verovati Čanku, usr’o od straha, biti smenjen, a menjaće ga aktuelni predsednik skupštine, što je i dalje funkcija Ivice Neću Da Ti Ustajem Ali Ipak Hoću Dačića.

Poglavnik, naravno, neće biti smenjen, niti će odstupiti. Niti će iko reagovati na Čankovo priznanje da Srbija praktično nema nijednu legitimnu instituciju (skupština je nepostojeća, vlada tehnička, a predsednik “udaren u glavu”), pogotovo neće niko reagovati na veoma veoma veoma veoma zakasnelu tezu o tome kako Rusi stoje iza ubistva Đinđića. U međuvremenu, firer radi na ujedinjenju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a Jadranka Joksimović njegovu tužnu njušku sa fotke na prošlonedeljnom Evrosamitu pravda time što ćemo u EU ući tek za “pet do sedam godina”.

Nas jebati može svako i to vrlo lako. I Čanak i Jadranka i Vučić i Amerikanci i Rusi i Kinezi i Englezi i Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović. Tužilaštvo snom mrtvijem spava dok se nagomilavaju dokazi o tome kako je državni vrh duboko isprepletan s mafijaškim, a to je zato što i tužilaštvo spada u državni vrh. Zar onda treba očekivati da tužilaštvo makar prdne posle Čankovih izjava o Vučićevom beskrajnom odlaganju završetka parlamentarnih izbora?

Sve je u rukama Vučićevih nalogodavaca, hajde tako da zaključimo ovaj sumorni tekst. “Dan mrmota” u Velikom Trnovcu završiće se u četvrtak, a možda i neće. Benzin će biti trista dinara. A možda i četristo. A možda ga neće ni biti. Kao ni šećera. Ali za šećer nije kriv režim, nego “lud narod” koji je pokupovao sve zalihe. NIje narod baš toliko lud, ne može sve u životu da bude gorko i ljuto. Šećer je, provereno, sladak.