Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović: Ovo je kulturna sramota, gorjeli su fermani, berati, orijentalni rukopisi, dokumenti iz Bečkog arhiva...

Izgorio je fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, zbirka poklona i otkupa, 40.000 dosjea Doma za ljudska prava BiH, zbirka mikrofilmovane građen iz raznih arhiva, fotokopije iz Bečkih arhiva...

08. februar 2014, 12:00

Direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Šaban Zahirović potvrdo je za Anadolu Agency (AA) da su huligani među demonstrantima na protestima u Sarajevu zapalili jedan od depoa u kojem je bila najvrednija građa kojom Arhiv raspolaže.

Zahirović je rekao da je riječ o neprocjenjivoj šteti. Očekuje da istražni organi otkriju, a sud kazni sve koji su odgovorni u spaljivanje Arhiva.

''To je fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, zbirka poklona i otkupa, 40.000 dosjea Doma za ljudska prava BiH, zbirka mikrofilmovane građen iz raznih arhiva, fotokopije iz Bečkih arhiva i dosta pojedinačnih vrijednosti. Ne mogu se više napraviti originali za građu koja jednom izgori. Zgradu koja je zapaljena možete napraviti, ali takvo blago se ne može vratiti. Ova građa je prošla tri rata, Prvi svjetski, Drugi svjetski rat i ovaj posljednji, spašena je, ali je danas stradala'', kazao je Zahirović.

Sva građa je, kazao je, vrijedna, ali posebno ističe fond Zajedničkog ministra finansija Austro-Ugarske.

''U zbirci je bilo desetak orijentalnih rukopisa, izuzetne vrijednosti, nekoliko, fermana, berata, bururdija, izuzetne vrijednosti, kaligrafskih dijela'', dodao je.

Nije upoznat na koji način je nastao požar, da li su demonstranti upali u zgradu i zapalili depo Arhiva ili je do zapaljenja došlo korištenjem raznih zapaljivih sredstava.

''Ormari u kojima je smještena zbirka su prefarbani bojom... Kad se to zapali, to gori užasno brzo'', dodao je.

Naglasio je kako je to jedna od vrijednih zbirki i da ima primjeraka velike vrijednosni.

"Mislim da je paljenje Arhiva, bez obzira na motive i ko je to uradio, ogromna kulturna sramota. To je blago BiH. Mi ćemo sutra početi utvrđivati koliko je stradalo građe, dio će možda biti moguće konzervirati. Ali znate kako je kad knjige gore", zaključio je Zahirović.

Tokom demonstracija u Sarajevu zapaljena je zgrada Predsjedništva BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar.