Bill Gates otkrio šta bi upisao da sada bira fakultet

FAKULTET

Za srednjoškolce koji se spremaju za upis na fakultet, ovo bi mogla biti intresantna informacija. Najbogatija osoba na svijetu, filantrop i jedan od pokretača Microsofta - Bill Gates je izjavio da bi kad bi se vratio na fakultet odabrao bi studij vezan uz umjetnu inteligenciju, energiju i bionauku.

06. juni 2018, 12:00

Stručnjaci se slažu da će u idućih 20 godina doći do značajnih promjena u korištenju umjetne inteligencije, a Gates smatra da ćemo doživjeti „energetsko čudo“ u narednih 15 godina, piše Business Insider.

Gates, koji često drži inspirativne govore i dijeli svoja iskustva, ova područja je nazvao „obećavajućim poljima gdje možete napraviti ogroman utjecaj“, napisao je u ponedjeljak na svom Twitter profilu.

Poticanjem sistema automatizacije vjerojatno će se razviti neiskorišteni izvori obnovljive energije, poput solarne i energije vjetra. Gates je predvidio da će čovječanstvo doživjeti „energetsko čudo“ u narednih 15 godina. Američko biotehnološko tržište impresivno raste, posebno otkad privatne kompanije rade na razvoju pametnih lijekova i liječenju bakterijskih bolesti otpornih na antibiotike.

Gatesov savjet o odabiru jednog od ta tri polja proizlazi iz ličnog iskustva. Na čelu Fondacije Gates, uz svoju suprugu Melindu, vidio je koliki je napredak postignut uz pomoć automatizacije poslova, iskorjenjivanju bolesti i primjeni alternativnih izvora energije u najsiromašnijim regijama.