Aleksandar Trifunović: Dva loša promašiše Miloša

Nekada najbliži saradnici Milorada Dodika oglasili su se juče o svemu ovom, istovremeno i u vrlo karakterističnom trenutku, kada ni jedan ni drugi više nemaju moć i položaj u partiji koji su imali.

19. januar 2015, 12:00

Bivši Izvršni sekretar interesne organizacije SNSD-Milorad Dodik, a sada valjda samo član iste, Rajko Vasić, oglasio se blogom u kome poziva vlasnika partije da se odrekne vlasništva nad istom. U toj ideji ga je podržao bivši Predsjednik Narodne Skupštine RS i bivši visoki funkcioner ove organizacije Narodni poslanik Igor Radojičić putem svog twitter naloga.

Rajko Vasić mnogo piše, i piše svašta. Zajedničko njegovim pisanijima je da u njima vrijeđa ljude na način koji je u najmanju ruku neprimjeren. Ovaj blog se razlikuje od prethodnih utoliko što je primjereniji stilom. Neuobičajeno štedi predmet svog bloga od bilo kakvog vrijeđanja.

Sve što piše u blogu je tačno, ali nije ništa novo. Jer sve što je napisao u svom posljednjem blogu, jasno je svakom ko koristi sopstveni mozak i oči onoliko dugo koliko SNSD drži kontrolni paket akcija u Srpskoj.
A to je skoro decenija.

Organizacija SNSD-Milorad Dodik nema simpatizere, ona ima samo članove sa jasnim, pragmatičnim razlozima lojalnosti partiji. Objasnio ih je jednostavno onomad Đuro Čekić, nezaposleni otac šestoro djece, protestujući što mu SNSD-MD nije ispunio obećanje dato prije izbora. Đuro Čekić je, ako se sjećate, u vrijeme izbora dobio obećanje da će mu stranka pomoći da napravi kuću i dobije posao. Jedini uslov je bio da bude i ostane član SNSD-a i da glasa za svoju partiju. Od Đure Čekića niko nije tražio da se usavrši, da malo rjeđe kopulira dok ne popravi svoj materijalni status, da pročita statut i program stranke i radi po njemu. Ne. Od Đure Čekića je traženo samo da glasa za svoju partiju. Đuro se na kraju izborio za obećano štrajkom glađu.

Ostali građani, a koji nisu članovi SNSD-a, moraju se za posao i zaposlenje boriti svojim sposobnostima i vještinama. Što je mnogo teži put, ali to nikada nije briga funkcionera i članova SNSD-MD.  

Pored što je zaposlila najveći broj svog članstva i njihovih familija i obezbijedila ih stambeno, jedino u čemu je ova partija uspjela jeste to da pod plaštom zaštite nacionalnih interesa osiromaši i prezaduži entitet, a da istovremeno stvori malu grupu ekstremno bogatih ljudi. Ovim multimilionerima zajednička je bliskost sa Miloradom Dodikom, u drugarskim i kumovskim vezama.

Nekada najbliži saradnici Milorada Dodika oglasili su se juče o svemu ovom, istovremeno i u vrlo karakterističnom trenutku, kada ni jedan ni drugi više nemaju moć i položaj u partiji koji su imali. Obojica su bivši.

Obojica su, međutim, sve ovo znali i dok nisu bili bivši, i dok su imali i odgovarajuću moć. Tada nisu govorili ništa, bili su najvjerniji saučesnici gospodara u svim njegovim radnjama.

Svojom tastaturom, Rajko Vasić je godinama pravdao svako ponašanje objekta svog obožavanja. U svojoj štampariji odštampao je desetine izdanja u slavu Predsjednika. U jednoj emisiji išao je tako daleko da je izgovorio da je njega Milorad Dodik stvorio. Većinu negativnih stvari koje sada pripisuje svom stvoritelju, pravdao je sa mnogo većim žarom i nebiranim riječima.

Igor Radojičić svojim čekićem zapečatio je svaku odluku Skupštinske većine SNSD-MD, bez ikakvih javnih dilema ili sumnji u njih. Većina tih odluka dovela je Republiku Srpsku na rub ekonomskog sunovrata, a njeno stanovništvu na rub egzistencije. Igor Radojičić se od juče slaže sa stavovima Rajka Vasića o tajkunima u stranci, a bio je slijep na proteste zbog bespravne gradnje osuđenog SNSD tajkuna koji su se odvijali samo pedeset metara od zgrada Narodne Skupštine RS, u kojoj je godinama stolovao, šepureći se u svojoj česterfild fotelji. Tu nekolicinu građana Banjaluke vrijeđao je i prozivao tih dana da rade za interese političkog Sarajeva.

Poraz SNSD-a na prošlim lokalnim izborima ljutiti Rajko Vasić pravdao je inteligencijom, tako što su po njemu inteligentni glasači  bili za SNSD, a manje inteligentni za ostale. Narod je, dakle, po Izvršnom sekretaru SNSD-a glup, što i jeste način na koji ova partija sve vrijeme svoje vladavine tretira ljude koji žive u Republici Srpskoj.

Istina je surovija od virtuelnih onanija ovog dvojca.

Milorad Dodik upropastio je sve što je mogao.

Nikad ga nije zanimalo šta će se dešavati nakon njega. I to je tako od kada se sadašnji Predsjednik RS bavi politikom. Ta svojeglavost  je destruktivna i rušilačka i ne donosi korist nikom, osim Emiru Kusturici.

Najveću cijenu ove vrste sumanutosti vođe na kraju, istorijski je potvrđeno, pored samog vođe, snosi narod. I tako će biti i ovaj put.

Rijetki koji su na to svih ovih godina upozoravali, sistematski su omalovažavani, etiketirani i ponižavani od sadašnjih tobože "glasova razuma“.

Od Rajka i Igora posebno.

Sad je kasno, posljedice se uveliko kotrljaju i neće biti pošteđenih.
Zato ove suze bivših saučesnika jesu samo javno priznati kukavičluk.

To čak nije ni naknadna pamet, jer obojici je jasno da će Milorad Dodik otići iz SNSD-Milorad Dodik kad on to odluči. A odlučiće.

A tada više neće biti ovakvih i sličnih lamentiranja, jer SNSD(a)-Milorad Dodik nakon toga neće ni biti.