<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aktivistkinja Milica Pralica za BUKU: 12 godina nismo imali ni jedan incident Banjaluci, i onda se dogodi otimanje zastave i napad na nas

Milica Pralica, predsjednica Udruženja građana Oštra nula, u razgovoru za BUKU govori o otimanju LGBT zastave na Osmomartovskom maršu, sigurnosti aktivista u Banjaluci i atmosferi u kojoj se sada nalazimo kada se najavljuju Zakoni o kleveti i nevladinim organizacijama.

11. mart 2023, 8:39

foto BUKA

Osmomartovski marš organizovan je 12. put, i svake godine bila je zastava duginih boja na maršu, ali ove godine prvi put se desio napad na učesnike.

„12 godina nismo imali ni jedan incident, ni jedan napad, a imali smo i ranije poruke koje su vezane za marginalizovane grupe žena. Gdje spadaju i LBT žene, kao i Romkinje i žene sa invaliditetom, a ovaj put je oteta samo zastava duginih boja i mi to vidimo kao napad iz mržnje i imajući u vidu trenutnu političku atmosferu smatramo da sve ovo ima i političku pozadinu “, rekla je za BUKU Pralica.

Dodaje da je u Republici Srpskoj takva atmosfera da je krenuo lov na vještice, na neistomišljenike, aktiviste i novinare.

„Poražavajuća je činjenica da se nije izjasnila ni međunarodna zajednica, ni ambasade i mi to vidimo kao poruku da smo prepušteni sami sebi i da su time raširene ruke režimu Milorada Dodika da se obračuna sa nama kako hoće“, kaže Pralica.

Slučaj je juče prijavljen PU Banjaluka, a Pralica kaže da su pozitivno iznenađeni, inspektori su ih saslušali, uzeli su izjave njih kao organizatora Osmomartovskog marša, učesnice koja je napadnuta i predali su im sav dokazni materijal koji su imali da mogu da identifikuju počinioce.

„Nadamo se da ćemo imati pozitivan ishod, jer ako napadači prođu nekažnjeno to je isto jedna poruka sistema prema nama koji ne mislimo isto“, ističe Pralica.

Ona kaže da se trenutno ne boji, ali da joj nije lako.

„Nisam samo ja u pitanju, u pitanju je i moja porodica, tu su ljudi iz organizacije, volonteri, članovi njihovih porodica. Svi mi osjećamo neugodnost, osjećamo se izgubljeno, ne znamo šta da radimo, ko bi nas mogao zaštititi, jer smo i sami vidjeli da smo prepušteni sami sebi“, rekla je Pralica.

Na pitanje da li je Banjaluka spremna za Povorku ponosa Pralica kaže da Banjaluka nije spremna za jedan takav događaj.

„Cijela politička situacija nam šalje poruku samim tim što je Osmomartovski marš iz ovogodišnjeg zvaničnog programa koji je posvećen ženama, a usmeno na sastanku, meni kao organizatorici, rečeno je da je to urađeno zbog incidenata prethodne godine, odnosno zbog zastava Ukrajine i LGBT. To je vrlo perfidno urađeno od srane Gradske uprave, jer nam ta informacija nije pismeno dostavljena, tako da sad imamo situaciju gdje je moja riječ protiv njihove“, rekla je Pralica.