Nema nas ni među 1500 u svijetu: Objavljena lista najboljih univerziteta

Američka kompanija U. S. News & World Report je objavila šestu godišnju rang listu najboljih univerziteta u svijetu prema kojoj su najbolji Harvard i Massachusetts Institute of Technology, navodi se na stranici ove američke kompanije.

Radio Sarajevo / 25. Oktobar 2019

printscreen

Od zemalja regiona na listi se nalaze univerziteti iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, a nema nijedan univerzitet iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Rang lista najboljih univerziteta - undefined

Foto: Screenshot: Rang lista najboljih univerziteta

Najbolje rangirani iz regiona je Univerzitet u Ljubljani koji se nalazi na 369. poziciji, a prate ga Univerzitet u Beogradu na 419., Univerzitet u Splitu na 497., Univerzitet u Zagrebu na 575., i Univerzitet u Mariboru koji zauzima 827. poziciju.

Među najboljih deset još se nalaze Stanford, Univerzitet California, Oxford, California Institute of Technology, Univerzitet Columbia, Princeton, Cambridge i Univerzitet u Washingtonu.

Na rang listi za 2020. godinu se nalazi ukupno 1.500 najboljih univerziteta u svijetu iz ukupno 81 zemlje.

Rang lista je sastavljena na osnovu 13 različitih varijabli koje, između ostalog, mjere akademska istraživanja, uključujući akademsku reputaciju, međunarodnu saradnju, publikacije i citate.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.