Јерговић: Пјевачи нека пјевају, радници нека раде, а будале нека шуте о крумпиру

Извјесна је интернетска појава, за коју нитко није сигуран ни постоји ли уопће изван фејсбука и иних постаја виртуалног свијета, понудила Нини Бадрић да за тристо куна дневнице вади крумпир негдје у околици Бјеловара.

Miljenko Jergović / 04. август 2020

 

Како иза сваке интернетске појаве, макар и врло удаљена, постоји некаква биједна егзистенција, било у облику приштавог адолесцента, којему слабо иде физичка онанија па приступа оној дигиталној, било у облику какве незадовољне женске, која би да буде Северина, али јој Бог није дао довољно аргумената, тако и иза идеје о вађењу крумпира за тристо куна некакав, макар и најбједнији људски живот, ипак постоји. Исто тако постоје и стотине, вјеројатно и тисуће, можда и десетине тисућа лајкача и лајкачица, такођер дигиталних онаниста и онанистица, који су показали одушевљење идејом да Нина Бадрић ради у пољу крумпира, уз увјет да, ако је то икако могуће, буде израван пријенос на телевизији. Јер без пријеноса цијела ствар скоро да губи смисао. Наиме, буквалној чељади, а иза појаве која нуди пјевачици да се умјесто пјевања позабави елементарним ратарским пословима зацијело стоји неки несумњив букван или буква, понижење губи смисао уколико није очигледно и свима видљиво.

Е сад, зашто би сађење, окопавање и вађење крумпира било понижавајући посао? Већ видимо и чујемо како се јављају псеудокршћански моралисти, који нам говоре како је сваки посао частан и достојан човјека, ако се на частан и достојанствен начин обавља, и како заправо нема разлике између вађења крумпира, вађења зуба, менаджерирања у великој корпорацији и пјевања у загребачкој Арени. Наравно, то је истина, заиста разлике нема, у неком добром, емпатијама посијаном друштву, у којем се према сваком појединцу и појединки исказује дужно поштовање, разлике у пословима нема. Али зар би нетко помислио да би у таквом друштву икоме на ум пало да пјевачицу, и све пјевачице, те њихове колеге глазбенике, када се пожале да им је захваљујући одлукама главног коронарног стожера Цивилне заштите, а онда и саме Владе, онемогућен рад, пошаље на рад у крумпиришту? Дакле, у друштву у којем је такво што могуће различити се послови, и различите професије, јасно и недвосмислено хијерархизирају, до те мјере да се они који раде у пољу сматрају мање вриједним од оних који, на примјер, пјевају, а смисао друштвене револуције, или смисао друштвених реформи, у томе је да се пјевачице претворе у жене које ваде крумпир.

Осим што такво друштво показује симптоме опасне болести – јер добро је то нетко од мојих пријатеља ових дана примијетио, почне се с Нином Бадрић и Северином, а заврши се са Жидовима и Србима – оно је и дубоко дисфункционално. Јер хајде замислимо Нину Бадрић како уз њезине радне, професионалне и физичке претпоставке обавља основне ратарске послове и како ради све оне тешке физичке послове које не може обавити трактор? Оставимо ли по страни то што ће стотинама, тисућама и десетинама тисућа дисфункционалних дигиталних онаниста и онанистица такво што бити смијешно и што ће злурадо уживати у паду једне естрадне звијезде, али зар вам се не чини да ће рад Нине Бадрић у крумпиришту бити изразито неучинковит, нископродуктиван, те са становишта оплодње капитала контрапродуктиван и за њу и за друштвену заједницу? Једнако као што ће, и то ваља рећи, наступ оног приштавог адолесцента или те неке завидне женске, каквима већ замишљамо оне који су покренули ову аферу, уз пратњу Загребачке филхармоније, пригодно састављене од случајних пролазника, који се први пут сусрећу с инструментима, пред цјелокупним хрватским аудиторијем, дјеловати једнако биједно, непродуктивно и неисплативо.

Друго је, опет, питање зашто Нина Бадрић, или било која друга истакнута естрадна умјетница или умјетник, од друштвене заједнице очекују помоћ у кризним временима. На ово питање постоји неколико могућих одговора, па нека сватко одабере одговор који му се више свиђа. Са становишта либералног капитализма, или било каквог другог капитализма, Нина Бадрић има неуспоредиво веће право да очекује помоћ од заједнице него споменути адолесцент, него она завидљива и немузикална женска, и него сви ти њихови безбројни лајкачи, јер је Нина Бадрић током своје пјевачке каријере на своје приходе платила већи порез него сви они заједно. А порез, господо моја, није казна, па да га пјевачице морају плаћати пошто се баве послом који нетко сматра недостојним, него је новац прикупљен од пореза нешто што припадника заједнице штити од оног што би им се могло догодити да живе изван заједнице. Нини Бадрић би се, рецимо, могло догодити да је пошаљу у поље да вади крумпир…

Слиједи други, и мало важнији одговор на питање зашто пјевачицама, пјевачима, глазбеницима, сладоледарима, собарицама, конобарима… треба помоћи у вријеме кризе: зато што смо људи и зато што смо солидарни једни с другима. А темељна претпоставка солидарности није емпатија, него интелигенција: ако је власт под пријетњом епидемије забранила естрадним радницима да наступају, онда треба помоћи естрадним радницима, без обзира на то што смо прије тога мислили о њиховом раду, јесмо ли слушали њихову музику и јесмо ли се смијали њиховим скечевима. Не знам ниједну пјесму Нине Бадрић, никада нисам био на њезином концерту, не слушам такву музику…

Трећи одговор важнији је, међутим, и од другог: естрадним радницима и радницама треба помоћи зато што су они хрватска култура. Можда су они и најживљи и најпропулзивнији сегмент хрватске културе, а идеја да бисмо се требали ријешити културе, па још у име рада у пољима, самоубилачка је по сваку заједницу. Али није без преседана у новијој повијести: њу су, сваки на свој начин, заступали Јосепх Гоеббелс и режим Црвених Кмера у Кампучији, данашњој Камбоджи. По мишљењу обје стране, Гоеббелсове и Пол Потове, партијска идеологија треба замијенити слободну културну иницијативу. Обојици великих злочинаца двадесетог стољећа веома би се свидјела идеја да се пјевачица пошаље на вађење крумпира, али би им се, ипак, највише свидјели сви ти лајкачи и лајкачице. Колики и какви само идиоти да заједно с њима створиш пакао на земљи. 

Јерговиц.цом


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.