Vjerovali ili ne: Dubička pavlaka skuplja u Banjaluci nego u Sloveniji

 Iako na prvu zvuči čudno, ipak je istinito. Pavlaka proizvedena u Kozarskoj Dubici skuplja je na policama marketa u Banjaluci nego u Sloveniji.

Tako se ista pavlaka mliječne masti od 20 odsto, gramaže 180 grama u trgovinama u Banjaluci prodaje za 1,29 ili čak 1,39 KM, dok se u Sloveniji može kupiti za 0,55 centi ili 1,06 KM kada je redovna cijena.

Kada se nađe na sniženju, pavlaka proizvedena u Kozarskoj Dubici košta 0,45 centi ili oko 0,87 KM, a što se može vidjeti i na fotografiji.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić za “Nezavisne novine” ističe da ako proizvođači ne uspiju prodati dovoljno robe na domaćem tržištu, onda naprave izvozne cijene koje su niže od domaćih. Razlog je i zatvoreno tržište.

“Određeni proizvođači imaju još malo pa monopol na tržištu i oni mogu ići sa različitim cijenama za domaće tržište i za izvoz”, kaže Trivić.

Dodao je da se na društvenim mrežama sve više može vidjeti objava koje upoređuju razlike u cijenama kod nas i u inostranstvu.

“BiH zbog svog problema u smislu distribucije roba i velikog broja uvoznika koji rade tu distribuciju naprave velike troškove i samog distributera koji ima svoju zaradu, ali i troškove transporta za razliku od drugih zemalja gdje su trgovci bolje organizovani i imaju svoje transporte, imaju svoj uvoz. Zbog toga mi, vjerovatno, u BiH za dobar dio uvoznih proizvoda tipa deterdženata ili kozmetike imamo nepotrebno i nerealno visoke cijene”, objašnjava Trivić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije