Upravo je izvedena „najveća finansijska prevara u istoriji“, a za sve je kriv treći najbogatiji čovjek na svijetu!?

Izgubio 6,5 milijardi dolara

27. januar 2023, 3:47

Treći najbogatiji čovek na svetu Gautam Adani optužen je da je izveo „najveću prevaru u istoriji“ preko svoje korporacije Adani Group sa sedištem u Indiji.

Američki investitor „Hindenburg Research“, koji je započeo prodaju jednog konglomerata putem obveznica, sproveo je dvogodišnju istragu Gautama Adanija, koji poseduje bogatstvo od 125 milijardi dolara.

Firma navodi da su Adani i njegova porodica kontrolisali mrežu ofšor fiktivnih računa koja se koristila za korupciju, pranje novca i krađu od poreskih obveznika, a sve dok su izvlačili novac iz kompanija u njihovom vlasništvu.

„Adani je izveo ovaj gigantski podvig uz pomoć pomagača u vladi i domaće industrije međunarodnih kompanija koje olakšavaju ove aktivnosti“, napisala je kompanija u svom izveštaju objavljenom u utorak.

Adani grupa je odmah demantovala te tvrdnje i izrazila žaljenje zbog optužbi koje su koštale kompaniju 12 milijardi dolara tržišne vrednosti. Vrednost vodeće kompanije Adani Enterprises u sredu je pala za skoro 4 odsto.

U svom oštrom izveštaju, Hindenburg je doveo u pitanje kako je Adani grupa koristila svoje ofšor entitete u poreskim rajevima kao što su Mauricijus, Karipska ostrva i Ujedinjeni Arapski Emirati, dodajući da određeni ofšor fondovi i fiktivne kompanije poseduju deonice u Adani korporaciji.

U izveštaju se navodi da je sa najmanje 28 filijala upravljao Adanijev stariji brat Vinod ili njegovi ‘bliski saradnici’, dok je Hindenburg istakao istragu indijskih zvaničnika o optužbama za prevaru protiv grupe.

Podjetimo indijski milijarder Gautam Adani završio je 2022. godinu kao najveći dobitnik na polju finansija, a ujedno je postao i treća najbogatija osoba na svetu. Međutim, u sredu je izgubio 6,5 milijardi dolara samo nakon jednog izveštaja prenosi CNN.

Naime, aktivistička investiciona firma Hindenbrug Research objavila je izveštaj na 100 stranica o Adaniju i njegovoj grupi, koji ukazuje na masovnu prevaru i manipulaciju akcijama.

Adani grupa oglasila se saopštenjem u kojem negiraju optužbe označavajući ih "malicioznom kombinacijom selektivnih dezinformacija, neosnovane i diskreditovane navode koje su ispitali i odbacili najviši sudovi Indije".

Imperija indijskog milijardera sadrži sedam kompanija, od luka do elektrana, a udeo u njima je u sredu pao između 3 i više od 8 odsto.