Skuplje osiguranje, skuplja i registracija: Evo za koliko će tačno vozači biti udareni po džepu

Povećanje premije od jedan i po odsto, u praksi bi značilo da će registracija vozila u Srpskoj biti skuplja za nekih pet maraka, izračunao je za BL portal Valentino Janković, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Udruženja osiguravača Privredne komore Republike Srpske i generalni direktor Drina osiguranja.

Preciznije, za prosječno vozilo od 66 do 84 kw snage, vozači bi za registraciju izdvajali dodatnih 4,63 KM godišnje, a konačna računica zavisiće od tipa vozila i od toga koliko dugo je ono u posjedu vlasnika.

“Iznos 100% premije, bez umanjivanja premije za godine bez štete, za prosječno vozilo trenutno iznosi 420,55 KM. Ukoliko osoba posjeduju vozilo pet godina i sa njim nije pričinila štetu, cijena se umanjuje na 210,28 KM. Povećanje od 1,5% na reperno vozilo sa bonusima iznosi 3,15 KM, a u slučaju novonabavljenog vozila (bez bonusa), povećanje iznosi 6,30 KM. Treba istaći činjenicu da je prosječna premija obaveznog osiguranja za sva vozila u autoodgovornosti u našem osiguravajućem društvu 396,20 KM i da, shodno toj premiji, očekivani rast iznosi 5,94 KM na godišnjem nivou”, objašnjava Janković.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Inicijativu za povećanje premije na adresu Agencije za osiguranje uputio je 5. septembra Izvršni odbor Udruženja društava za osiguranje RS koje djeluje pri Privrednoj komori RS.

“Inicijativa će biti razmatrana u narednom periodu i u ovom trenutku je preuranjeno da iznosimo ocjene o opravdanosti povećanja cijena premija”, rekli su ranije u agenciji i podsjetili da je cijena premija osiguranja od odgovornosti za motorna vozila u Republici Srpskoj posljednji put povećana u martu prošle godine i to za 18 odsto u odnosu na prethodni cjenovnik.

Janković očekuje da će do poskupljenja premije doći u prvom kvartalu iduće godine. Prijedlog se pravda potrebnom digitalizacijom, odnosno namjerom da se obezbijedi trajno i adekvatno finansiranje aktivnosti Zaštitnog fonda na uspostavljanju i radu centralne elektronske evidencije.

“Udruženje osiguravača Republike Srpske pratilo je kolege iz Srbije i njihov sistem, pa smo tako primijenili da je njihov recept rezultirao dobrim rješenjima koja su značajno unaprijedila sistem poslovanja društava u Srbiji i olakšala svim učesnicima proces osiguranja i registracije vozila. Kad smo sve to sagledali, poslali smo prijedlog o povećanju premije za 1,5 odsto”, kaže Janković za BL portal i dodaje da je to poskupljenje vezano za početak primjene zakonom predviđenih obaveza.

Napominje da je poskupljenje premije simbolično, shodno benefitima koje svi očekuju, a na kojima, kako kaže, treba zajednički raditi i ove i naredne godine, kako bi se sektor osiguranja značajno unaprijedio.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije